Bijvoet

Hier vertellen wij je alles over Bijvoet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bijvoet.

Gebruik van Bijvoet

Bijvoet

In de keuken wordt bijvoet gebruikt om vette spijzen beter verteerbaar te maken. In de Duitse keuken wordt bijvoet veel gebruikt in varkensvlees en ganzenvlees gerechten. Bijvoet geeft een licht frisse smaak aan gerechten. Ze doet het prima in stoof- en vleesschotels. Het blad van bijvoet wordt gebruikt voor vullingen. Het kruid wordt ook veel gebruikt in vele kruiden- en maagbitters en likeuren.

  • Artemisia VulgarisLatijnse naam
  • gedroogd: langere tijd, vers: meteen gebruikenHoudbaarheid
  • vers en gedroogd en als moxa staafjesSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Bijvoet

De bijvoet is een overblijvende plant die een gelijksoortig uiterlijk heeft als de alsem. De bloemetjes zijn klein, een beetje geel en ruiken citroenachtig als je ze fijnwrijft. Bijvoet kan 1,5 meter hoog en vrij bossig worden. Ze komt veel in Nederland voor. Bijvoet behoort tot de composieten familie: een familie die van oudsher kruiden levert, die goed zijn voor de spijsvertering. Bijvoet wordt dan ook vooral om deze reden in gerechten gebruikt: als kruid bij zwaar verteerbare gerechten.

Romeinse soldaten deden de plant met de Latijnse naam ?Artemisia Vulgaris? in hun sandalen tegen pijnlijke voeten, vandaar de naam 'bij'-voet. Bijvoet, ook wel Sint Janswortel genoemd, is een kruid die vooral wordt gebruikt om haar medicinale eigenschappen. Het kruid heeft een rijke en interessante geschiedenis. De plant dankt haar naam Sint Janswortel aan volgende legende. In de Middeleeuwen dacht men dat Johannes de Doper een krans van bijvoet om zijn middel droeg en daarom noemt men de plant de Sint Janswortel. De wortel van bijvoet werd tegen de muur van een huis gespijkerd om de duivel (en heksen en andere boze geesten) weg te houden. Het zou ook beschermen tegen brand en blikseminslag. Bijvoet werd tesamen met andere kruiden door arme mensen als tabak gebruikt. Ook bier werd met Bijvoet gekruid.

Bijvoet wekt de eetlust op en helpt eveneens bij het op gang brengen van de menstruatie. De Chinese kruidkunde gebruikt het kruid voornamelijk voor de voortplantingsorganen, om de baarmoeder te verwarmen, om bloedingen te stoppen of om bloedingen bij een te lange menstruatiecyclus af te remmen. Een leuke wetenswaardigheid is dat bijvoet helpt bij het verdrijven van insecten, vooral motten. Onder het kussen gelegd, beschermt het kruid tegen nachtmerries. In China worden van bijvoet geneeskrachtige staafjes (moxa staafjes) gemaakt. Deze worden gebruikt in de acupunctuur.

Enkele gebruiksvormen van Bijvoet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.