Kruiden
Op deze pagina vind u een aantal producten in de categorie kruiden daarbij kunt u denken aan producten als anijs, aromat, asem. Van al deze producten kunt u, door op de links onder de inleiding te klikken, meer warenkennis en ingredientinformatie vinden.- Anijs
Anijszaad is erg geschikt voor het aromatiseren van gebak. De gedroogde vruchtjes doen het ook prima in de rode kool of wortelen. Anijs kan kaneel of nootmuskaat vervangen. Verse a… - Aromat
Aromat kan gebruikt worden als smaakmaker voor soepen, sauzen en vlees-, vis,- kip-, en groentegerechten en stoofschotels. Men kan Aromat gebruiken voor eiergerechten, of over de b… - Asem
Tamarindepasta kunt u direct aan gerechten toevoegen. Voor het maken van asemwater van gedroogde tamarindepoeder lost u een stukje asem van 2 cm op in enkele lepels heet water. Laa… - Basilicum
Basilicum is een populair kruid in de Italiaanse keuken. Er wordt pesto van gemaakt en het wordt gebruikt in vele tomatengerechten. De Franse keuken maakt ook veel gebruik van dit… - Bieslook
Het lekkerst is de bieslook wanneer hij rauw gegeten worden. Strooi de bieslook daarom aan het einde van de bereidingstijd over het gerecht. Bieslook smaakt goed in koude en warme… - Bijvoet
In de keuken wordt bijvoet gebruikt om vette spijzen beter verteerbaar te maken. In de Duitse keuken wordt bijvoet veel gebruikt in varkensvlees en ganzenvlees gerechten. Bijvoet g… - Bonenkruid
Bonenkruid is erg geschikt zoals de naam doet vermoeden als kruid voor gerechten met bonen. Vooral tuinbonen smaken met bonenkruid extra goed. Ook andere peulvruchten, zoals erwten… - Brandnetel
De brandnetel heeft immers een sublieme, milde, kruidige smaak. U kunt hem gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op t… - Citroengras
Citroengras wordt meegekookt of gestoofd in vele Aziatische gerechten om er een citroen aroma en smaak aan te geven. Citroengras wordt over het algemeen voor consumptie uit het ger… - Citroenkruid
Thee, getrokken van (gedroogd) citroenkruid, heeft een opwekkende werking en versterkt het afweermechanisme. Citroenkruid op jenever gezet is een ouderwets middel tegen hoofdpijn.… - Citroenmelisse
De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten, soepen, sauzen, en omelet. Het kruid staat prachtig en smaakt goed in fruitsalades en bowls. Ook bij de inmaak van haring… - Dille
Dille past goed bij vis en zalmgerechten. In schaal- en schelpdieren gerechten past dille eveneens prima. Andere bereidingen waarbij dille goed smaakt, zijn sauzen voor bij de vis… - Dragon
Dragon is een populair kruid in de klassieke Franse keuken. Het wordt gebruikt in sausen, vinaigrettes en mosterd. Dragon kunt u goed meekoken. Dragon is onderdeel van “fines her… - Fenegriek
Fenegriek wordt veel gebruikt in de Griekse en Noord-Afrikaanse keuken in vlees- en visgerechten. Daarnaast wordt dit ingrediënt veel gebruikt in Indische groente en vis curry’s… - Guldenroede
Van guldenroede maakt men vooral thee van de blaadjes. Vanwege de kruidige smaak kan men de blaadjes en bloemetjes in beperkte mate zelfs rauw eten. Ze kunnen vers in de soep gebru… - Italiaanse kruiden
Italiaanse kruiden zijn verschillende kruiden die zijn gemixt en worden gebruikt voor pastasauzen, vleesgerechten en salades. Italiaanse kruiden zijn meestal een mix van tijm, basi… - Jeneverbes
Jeneverbessen worden gebruikt in marinades en gerechten waar ze lang in meegekookt worden. In Italië, midden Frankrijk (in de Provence), de Alpen en in Duitsland worden jeneverbes… - Kamille
In de keuken wordt kamille voornamelijk gebruikt om thee van te maken. Je kunt kamille mixen met andere kruiden om steeds een andere smaak aan de thee te geven. De zoete smaak van… - Karwij
Karwijzaad gebruikt u met mate omdat de smaak erg overheersend kan zijn. U kunt karwijzaden voor gebruik eerst pletten in een vijzel om een beter aroma te verkrijgen. Het is bij ui… - Kentjoer
Kentjoer is een smaakmaker die veel wordt gebruikt in de Zuidoost-Aziatische en met name de Indonesische keuken. Kentjoer, ook wel geschreven als kentjur of kencur, is de wortelsto… - Kervel
Voor beide soorten kervel wast men de blaadjes kort en snijdt men ze fijn. U voegt ze pas aan het einde van de bereidingstijd toe. Bij lange warme bereidingen zal de smaak van de k… - Knoflook
Knoflook wordt veel in Mediterrane gerechten gebruikt. Ook de Franse keuken maakt veel gebruik van dit bolgewas. Men kruid er de gerechten mee. Om knoflooksmaak te krijgen kunt u k… - Komkommerkruid
De bladeren van de komkommerkruid kunnen in koolgerechten gebruikt worden. Zuivere blaadjes kan men gebruiken en klaarmaken zoals spinazie. Voor bereiding in de soep kunnen de blaa… - Koriander
Koriander is een veelgebruikt keukenkruid in gerechten uit het Midden-Oosten, India, Aziatische landen, en Indonesië. Ook vele landen rond het Middellands Zeegebied maken gebr… - Laurier
Laurier wordt veel gebruikt in Spaanse en Italiaanse gerechten. Laurierblaadjes kunt u vers of gedroogd gebruiken. Omdat verse laurierblaadjes bitter smaken, kunt u beter de aromat… - Lavas
U kunt de verse of gedroogde lavas blaadjes fijn snijden en gebruiken in salades, bouillon, stoofschotels (van rund, schaap en konijn) en sauzen (ragouts). Het blad verliest zijn s… - Marjolein
Gedroogde marjoleinblaadjes kunt u voor alle soorten vleesgerechten gebruiken, vooral lamsvlees en worst. Ook in gehaktbrood smaakt dit kruid erg goed. Verse gesnipperde blaadjes z… - Mierikswortel
Om tranende ogen te voorkomen, kunt u verse mierikswortel beter in een goed geventileerde ruimte snijden of raspen. U moet dit kort voor gebruik doen, dan smaakt zij op haar best.… - Mosterd
Mosterd is een pikante smaakmaker voor verschillende doeleinden. Het wordt veel gebruikt op worst, bij kaas en hotdogs of bij een kroket. Mosterdsaus wordt gebruikt bij vis. Hele m… - Munt
Munt kunt u zowel vers als gedroogd gebruiken. Het is een prima smaakmaker in salades, sauzen en soepen. Munt smaakt heerlijk fris in de yoghurt of sauzen met yoghurt. Verse muntbl… - Oregano
Oregano heeft een onmisbare plaats in de Griekse keuken en wordt dan ook gebruikt voor verschillende Griekse gerechten. In de Griekse keuken worden veel gerechten bereid met tomate… - Peterselie
Peterselie wordt veel gebruikt in de Europese en de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Verse peterselie kunt u voor gebruik even wassen, droogdeppen en fijnsnijden. U gebr… - Pimpernel
In de Engelse keuken wordt dit kruid graag gebruikt in salades vanwege de komkommerachtige smaak. Ook geeft het de salade een nootachtige smaak mee. Hierdoor smaakt het uitstekend… - Rozemarijn
Rozemarijn is erg populair in Mediterrane gerechten. Het geeft een Provençaals aroma aan marinades, barbecues, soep, stoofschotels, tomaten en auberginegerechten. Het is het perfe… - Salam blad
U kunt de verse, gedroogde en diepvries bladeren in vleesgerechten meestoven als smaakmaker. Verse en gedroogde salamblaadjes wast u voor gebruik. Meestal gebruikt men een of twee… - Salie
Salie is een prima smaakmaker (voorzichtig gedoseerd) in vette vleesgerechten zoals varkensvlees, eend of schaap. Ook vette vis smaakt heel goed met salie. De “Paling in het groe… - Selderij
Alle selderijvormen smaken goed in de soep. Selderij wordt veel in de Chinese keuken gebruikt. Bleekselderij past door de zachte smaak prima in frisse gerechten en kan goed rauw ge… - Steranijs
Steranijs wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. U kunt het zowel heel als vermalen tot poeder gebruiken in stoofpotten van varkensvlees of rundvlees. Ook in bouillon is het sm… - Tijm
Tijm is een perfect kruid voor bij de barbecue en smaakt dan ook heerlijk bij gegrild vlees of gegrilde vis. U kunt het kruid gebruiken bij groentes als tomaten, aubergines en cham… - Tuinkruiden
Tuinkruiden worden gebruikt om de geur en smaak van een gerecht te verbeteren. Je kunt hiervoor gedroogde en ingevroren kruiden gebruiken, maar met verse kruiden verkrijg je het be… - Vijfkruidenpoeder
Het wordt zowel voor zoete als voor hartige gerechten gebruikt. U kunt het kant-en-klaar gebruiken. Het wordt vooral in de Chinese keuken gebruikt. U kunt het aan het einde van een…