Bieslook

Hier vertellen wij je alles over Bieslook. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bieslook.

Gebruik van Bieslook

Bieslook

Het lekkerst is de bieslook wanneer hij rauw gegeten worden. Strooi de bieslook daarom aan het einde van de bereidingstijd over het gerecht. Bieslook smaakt goed in koude en warme soepen. Hij geeft extra finesse aan salades en kruidenboter. Bieslook doet het goed bij gerechten waarbij u mayonaise gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes. Het Chinese bieslook kan meegekookt worden in gerechten. In tegenstelling tot de gewone bieslook zal de smaak er niet door verloren gaan.

  • Allium schoenoprasumLatijnse naam
  • fijne, grove en Chinese bieslookSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Bieslook

Bieslook is familie van de bolgewassen zoals ui, knoflook en prei. Zij behoort tot de lookfamilie. Ze groeit in gematigde streken zoals Noord-Europa en Azië. In de keuken gebruikt men de jonge dunne stengels. De bollen aan het uiteinde van de stengels kun je niet eten. De smaak van bieslook lijkt op ui maar is verfijnder en aromatischer. Er zijn verschillende soorten bieslook. Zo heb je bijvoorbeeld grove, fijne en Chinese bieslook. Het Chinese bieslook heeft een grasachtig plat blad. Het heeft een milde knoflooksmaak en kan daarom heel goed de wat scherpe knoflook vervangen.

De Chinezen waren de eerste gebruikers van het kruid. Zij gebruikten het niet alleen als keukenkruid maar ook als tegengif voor verschillende soorten van vergiftiging. Bieslook is door de Romeinen naar Europa gebracht. In Nederland wordt bieslook sinds de 16e eeuw gebruikt.

De supermarkt verkoopt bieslook in gedroogde vorm, ingevroren, of vers in plastic of in een potje. Wanneer u veel gebruik maakt van bieslook is het handig een pot te kopen. Bij de tuincentra slaagt u bijna altijd voor bieslook in een pot. Het is een makkelijke plant en zelfs als de bieslook helemaal is afgesneden, zullen er snel weer nieuwe uitlopers komen. Hoe meer je van bieslook knipt, hoe beter hij groeit! U kunt bieslook ook goed zelf invriezen. U moet ze dan eerst goed wassen, dan goed drogen en klein snijden. Verse, geknipte bieslook kunt u tot drie dagen in de koelkast bewaren, maar het lekkerst is hij toch vers geknipt.

Bieslook werkt, zoals alle planten van de lookfamilie, vochtafdrijvend. Bieslook bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op. Bieslook schijnt ook goed te werken als de avond ervoor wat teveel gegeten is of teveel drank is genuttigd.

Enkele gebruiksvormen van Bieslook

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bieslook