Selderij

Hier vertellen wij je alles over Selderij. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Selderij.

Gebruik van Selderij

Selderij

Alle selderijvormen smaken goed in de soep. Selderij wordt veel in de Chinese keuken gebruikt. Bleekselderij past door de zachte smaak prima in frisse gerechten en kan goed rauw gegeten worden. Het is lekker als een hapje met een dipsaus of als bijgerechtje bij een kaasschotel. U kunt bleekselderij ook stoven, koken of roerbakken. Knolselderij snijdt u in blokjes nadat u ze eerst dik geschild heeft. De blokjes zullen snel bruin verkleuren. U gaat dit tegen door er wat citroensap over te sprenkelen. U kunt knolselderij koud en warm eten. Het is lekker om hem te stoven. Deze groente is samen met aardappel tot een aardappel-knolselderijpuree een hoofdbestanddeel van een volwaardige maaltijd.

  • Apium graveolens var. Secalinum, Apium graveolens var. Rapaceum, Apium graveolens var. dulceLatijnse naam
  • bladselderij, struikselderij, bosselderij, knolselderij, snijselderij en bleekselderijSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Selderij

Selderij is een tuinkruid die veel weg heeft van de peterselie. De smaak van selderij is echter veel sterker. De plant komt in het wild in Nederland voor. Hij staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten. Dat betekent dat de plant zeldzaam is. Het kruid wordt onder glas en in de volle grond geteeld. Glasteelt levert oogst op in september tot maart. De volle grondteelt levert oogst op in juli, augustus en september. Er zijn verschillende rassen. Ze hebben leuke namen, die ik u niet wil onthouden. Zo is er “Amsterdamse Fijne groene”. Het heeft een fijn donkergroen blad en is zeer aromatisch. De “Gewone Snij” is een ras die geteeld is in de volle grond. Het heeft een grove bladsteel en grote bladeren. Ten slotte is er de “Zwolse krul”. Dit selderijras heeft een zeer aromatisch blad.

Dan is er ook de knol-, bleek-, en snijselderij. Knolselderij heeft een knol van ongeveer 10 centimeter doorsnede. Hij wordt vooral gekweekt voor het consumeren van de knol, maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. Van de bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook hiervan zijn de bladeren eetbaar. Bleekselderij kan rauw gegeten worden en gekookt. Van snijselderij worden de blaadjes en bladstelen gegeten. De smaak van de snijselderij is sterker dan die van de bleekselderij. Knolselderij heeft een lichtpaarse tot witte of gele kleur. Aan de binnenkant is ze roomwit.

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt en groentewinkel. Voor de versheid moet u op de kleur van de selderij letten, deze moet fris zijn. Knolselderij is van oktober tot maart verkrijgbaar. De knollen moeten stevig en droog zijn. Het is beter om de selderij niet te lang te bewaren. Selderij kan tot enkele dagen bewaard worden in de groentelade van uw koelkast. Knolselderij kunt u op een droge en koele plaats zelfs enkele weken bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Selderij

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Selderij