Kervel

Hier vertellen wij je alles over Kervel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kervel.

Gebruik van Kervel

Voor beide soorten kervel wast men de blaadjes kort en snijdt men ze fijn. U voegt ze pas aan het einde van de bereidingstijd toe. Bij lange warme bereidingen zal de smaak van de kervel verloren gaan. Kervel smaakt prima in groente-, tomaten-, en vissoep. In België is kervelsoep een specialiteit. Men kan kervel verwerken in dressings of sauzen. Ze doet het goed in frisse zomersalades. Kervel is lekker bij eiergerechten, warm of koud. U kunt kervel bij verse kaas en kruidenboter gebruiken. Doperwten, aardappelen en tomaten smaken ook goed met kervel. Roomse kervel is lekker in vruchtensalades en smaakt prima bij koolraap en wortelen. De onrijpe zaden van de Roomse kervel kunt u ook gebruiken in de vruchtensalade. De gemalen gedroogde kervel (poeder) past goed in gebak en cake.

  • Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.Latijnse naam
  • gedroogd: langere tijd, vers: meteen gebruikenHoudbaarheid
  • gewone kervel en Roomse kervelSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kervel

Kervel is een keukenkruid. Het is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Voor de kruidenteelt worden meestal eenjarige planten gebruikt. De plant kan 1 meter hoog worden. Er zijn twee soorten: gewone kervel en Roomse kervel. In Twente noemen ze kervel ?moeskruid?. De smaak van de gewone kervel is fris en zit tussen de smaak van peterselie en anijs in. De Roomse kevel heeft een anijssmaak. Van de Roomse kervel wordt het zaad (vers en gedroogd) en de jonge, onrijpe blaadjes gebruikt. Bij de gewone kervel gebruikt men het blad. Kervel kan ook gedroogd gebruikt worden, maar verliest dan veel van de smaak.

Kruidenwinkels verkopen gedroogde kervel. U vindt gedroogde kervel ook in de supermarkt bij de kruiden. In de zomer kan kervel ook vers in de supermarkt in het assortiment te vinden zijn. Kervel wordt ook vaak ingevroren verkocht. U kunt kervel in de zomer in een pot bij tuincentra krijgen. Dan hebt u altijd verse kervel binnen handbereik. Zet kervel niet in de zon of in de tocht. Bewaar de plant bij een temperatuur van 3 tot 5 graden en besproei het regelmatig met koud water.

Er zijn veel planten die lijken op kervel. U kunt ze beter niet op de gok proeven, want er zitten zeer giftige exemplaren bij. De echte kervel heeft een bloedreinigende functie en bevat veel vitamine C en koolhydraten.

Enkele gebruiksvormen van Kervel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kervel