Komkommerkruid
Hier vertellen wij je alles over Komkommerkruid. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Komkommerkruid.
Gebruik van Komkommerkruid
De bladeren van de komkommerkruid kunnen in koolgerechten gebruikt worden. Zuivere blaadjes kan men gebruiken en klaarmaken zoals spinazie. Voor bereiding in de soep kunnen de blaadjes vers gehakt aan het einde van de bereidingstijd worden toegevoegd. Komkommerkruid smaakt prima in zomerse salades of bij zachte kaas. De bloemen van komkommerkruid hebben de vorm van blauwe sterren en kunnen als decoratie gebruikt worden. De bloemen kunnen ook gebruikt worden om azijn een blauwe kleur te geven.
- Borago officinalisLatijnse naam
- alleen vers te gebruikenHoudbaarheid
- KruidenCategorie
- In te vriezen
Algemene informatie over Komkommerkruid
Komkommerkruid is een keukenkruid die van oorsprong groeit rond de Middellandse Zee en in de loop der jaren is verspreid over heel Europa en Noord-Amerika. Het kruid wordt ook el berganie genoemd. De Latijnse benaming ?Borago? duidt waarschijnlijk op de dikke, grijze en korte beharing van de plant. Komkommerkruid behoort dan ook tot de familie van de ruwbladigen (Boraginacea). Uit een schrijven van de Romeinse Plinius blijkt dat de plant bij de Romeinen en de Grieken hoog geacht werd. Hij schreef: ?ego Borago Daudia semper?. Het betekent, vrij vertaald, ?ik, Borago, breng altijd moed?. In de Middeleeuwen werden de bladeren van komkommerkruid in wijn getrokken. Dit werd vervolgens gedronken om zich letterlijk moed in te drinken. (Maar of dat nu aan de werking van komkommerkruid zal hebben gelegen, kan men zich afvragen). Vroeger werd het kruid in ieder geval voornamelijk gebruikt vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig is het een populair keukenkruid.
Komkommerkruid wordt uitsluitend vers gebruikt. (Gedroogd doet ze het leuk in potpourri). Men gebruikt de bladeren en de bloemen. De smaak is komkommerachtig, vandaar de naam. Vers komkommerkruid kunt u in pot kopen in tuincentra. Soms heeft de supermarkt ze in pot en soms in zakjes.
Door de licht zoute smaak is komkommerkruid een goede vervanger en smaakmaker bij een zoutloos dieet. Komkommerkruid werkt licht kalmerend en ontstekingsremmend. Men kan van de toppen thee trekken. De thee werkt kalmerend en hartversterkend. Komkommerkruid kan allergische reacties veroorzaken in de vorm van eczeem en de bladeren kunnen bij hoge concentraties problemen met de lever veroorzaken.