Brandnetel

Hier vertellen wij je alles over Brandnetel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brandnetel.

Gebruik van Brandnetel

Brandnetel

De brandnetel heeft immers een sublieme, milde, kruidige smaak. U kunt hem gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen omwille van het nitraatgehalte. Gebruikt u voornamelijk de jonge brandnetelstengels van de grote brandnetel. De zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden. Hiervoor moet u ze eerst even onderdompelen in heet water en daarna fijnsnijden. U kunt ze tien minuten zachtjes gaar stoven in een beetje boter. De brandnetelkaas is een specialiteit uit Friesland. Brandnetels smaken ook goed in de soep.

  • urtica urens en urtica dioicaLatijnse naam
  • kleine brandnetel en grote brandnetelSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Brandnetels

Brandnetelkaas, brandnetelsoep, brandnetelthee, het zijn bekende producten. Toch denkt men niet in eerste instantie aan het gebruik van brandnetel in de keuken. De plant begint echter aardig populair te worden in culinaire gerechten evenals voor medicinaal gebruik.

Er zijn twee soorten brandnetels, de kleine en de grote. De kleine brandnetel heeft de Latijnse naam Urtica urens. Zij wordt maximaal 30 centimeter hoog. De grote brandnetel heeft de Latijnse naam Urtica dioica. De grote brandnetel kan wel tot vier meter hoog worden. Urtica is Latijns voor “branden”. De brandnetel heeft haartjes die bij aanraking mierenzuur en histamine afscheiden. De gevolgen daarvan kent iedereen inmiddels wel. De brand van de kleine brandnetel is pijnlijker en steekt meer dan die van de grote brandnetel. Dit prikkende effect voorkomt u door hem van onderen te benaderen. (Maar laat dit u niet weerhouden handschoenen aan te trekken). De haartjes staan namelijk schuin naar boven en steken dus niet als u de brandnetel onderaan plukt. De brandnetel vindt u overal in het wild in Nederland en België. De grote brandnetel groeit graag op stikstofrijke, halfbeschaduwde grond. U vindt deze brandnetel veel op verlaten bouwplaatsen en afvalplaatsen. De kleine brandnetel wordt vaak als onkruid gezien op akkervelden en in moestuinen.

Voor culinair gebruik zijn vooral de jonge blaadjes en eventueel topscheuten van oudere planten geschikt. Maart, april en mei zijn de beste maanden voor brandnetelgerechten. Na het koken is het “prikgevaar” volledig verdwenen. Brandnetel zuivert je lichaam, zorgt voor aanmaak van rode bloedlichaampjes, zorgt voor kalk- en ijzeropname, en helpt reuma en jicht voorkomen. De brandnetel is rijk aan carotenen, vitamine C en ijzer. Wanneer u een goed anti luis middel zoekt, probeert u het eens met een aftreksel van brandnetel bladeren en stengels in water.

Enkele gebruiksvormen van Brandnetel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Brandnetel