Mierikswortel

Hier vertellen wij je alles over Mierikswortel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mierikswortel.

Gebruik van Mierikswortel

Mierikswortel

Om tranende ogen te voorkomen, kunt u verse mierikswortel beter in een goed geventileerde ruimte snijden of raspen. U moet dit kort voor gebruik doen, dan smaakt zij op haar best. Laat u de gesneden of geraspte wortel een half uurtje staan dan is zij al haar smaak verloren. Dit proces kunt u echter tegen gaan door er wat zuur aan toe te voegen zoals citroensap of azijn. U kunt ook voor ingemaakte mierikswortel kiezen. Voor de conservering is er meestal zuur aan toegevoegd. Zij is kant-en-klaar voor gebruik. Mierikswortelpoeder heeft vocht nodig om smaak te krijgen. Dat kunt u doen door er water aan toe te voegen, maar u kunt het ook strooien in gerechten die al vocht bevatten, zoals bijvoorbeeld mayonaise. Wacht u even om de smaak te bepalen. Het kan even duren voordat de mierikswortel haar volledige smaak heeft ontwikkeld.

Mierikswortel is geschikt voor bereiding van sauzen, zoals cocktailsaus, mosterdsaus en roomsaus. Het is een lekkere smaakmaker in bietensalade en bij gebakken of gerookte visgerechten. Ook bij rood en gerookt vlees past ze goed.

  • Armoracia rusticanaLatijnse naam
  • vers 1 tot 2 dagen Houdbaarheid
  • vers, ingemaakt of gedroogdSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Mierikswortels

Mierikswortel is een keukenkruid die vooral populair is in de Duitse en Oost-Europese keuken. De plant kan tot 1 m hoog worden en heeft lange, tongvormige bladeren. De wortel is een dikke, vlezige wortel. Na twee jaar wordt de wortel geoogst. Mierikswortel heeft een scherpe hete smaak. De smaak laat zich omschrijven als een ?mosterd en peper? smaak. Sommigen vinden mierikswortel naar hete radijs smaken. Wanneer men de mierikswortel kookt, wordt de smaak milder. Ze geuren amper, maar als ze eenmaal beschadigd zijn of geschild en geraspt dan geven ze een doordringende geur af die de ogen doet tranen. Men kan mierikswortel rauw of kort (!) meegekookt consumeren.

De verse mierikswortel haalt u in de groentespeciaalzaak. De wortels worden meestal in stukken verkocht. Verse mierikswortel droogt snel uit. Het is daarom een lastige klus om kwalitatief goede verse mierikswortel te vinden. Ze zijn vers wanneer ze geen sporen van uitdroging vertonen. Ze moeten stevig en zwaar aanvoelen en geen zachte of beschimmelde plekken vertonen. U bewaart ze in een vochtige doek in de groentelade van uw koelkast. Ze blijven maar 1 of twee dagen goed. Ingemaakte mierikswortel vindt u in de grotere supermarkten of delicatessenzaken. Ze worden verkocht in tubes, glazen potjes of in blik. Voor poeder kunt u in de meeste kruidenwinkels terecht.

Mierikswortel bevat veel vitamine C. Mierikswortel werkt weldadig bij klachten als voorjaarsmoeheid en vitaminetekort. Het werkt slijmoplossend en is hierdoor een heel goed middel tegen aanslepende hoest.

Enkele gebruiksvormen van Mierikswortel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mierikswortel