Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Oregano

Hier vertellen wij je alles over Oregano. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oregano.

Gebruik van Oregano

Oregano heeft een onmisbare plaats in de Griekse keuken en wordt dan ook gebruikt voor verschillende Griekse gerechten. In de Griekse keuken worden veel gerechten bereid met tomaten, aubergines en courgettes. Ook bij veel Italiaanse gerechten die met dezelfde ingrediŽnten worden bereid, zal de smaakmaker oregano niet ontbreken. Hoe verser de oregano wordt gebruikt des te beter komt het aroma en de specifieke smaak tot zijn recht. Oregano is heerlijk op de pizza. Verder doet dit keukenkruid het prima in salades, pasteitjes en gevogelte. Verse blaadjes geven een sterker aroma dan gedroogde blaadjes. Gedroogde oregano kunt u handig gebruiken in groente- en tomatensappen. Ingevroren oregano kunt u aan het einde van de bereidingstijd direct uit de vriezer in het gerecht gebruiken. Ingevroren oregano is niet geschikt voor garnering omdat zij bij het ontdooien slap wordt. Een andere benaming voor oregano is palingkruid, omdat het een heerlijk kruid is voor gerechten met paling. Kook ook verse oregano niet mee maar voeg het pas toe aan het einde van de bereidingstijd.

 • Origanum vulgare / Origanum majoranaLatijnse naam
 • paar dagenHoudbaarheid
 • Oregano & Wilde Marjolein of MajoraanSoorten
 • KruidenCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Oregano

Oregano wordt ook wel eens wilde marjolein of majoraan genoemd. Het is een overblijvend kruid van 30 tot 60 cm hoogte. Oregano is afkomstig van de landen rond het Middellands Zeegebied, in Griekenland en ItaliŽ is het kruid in overvloed terug te vinden in de vrije natuur. De blaadjes van oregano en wilde marjolein zijn donkergroen, ovaal, puntig en veel groter dan die van marjolein. Het belangrijkste kenmerk van wilde marjolein is dat de bladeren op een steeltje zitten en echte marjolein heeft ďzittend bladĒ, dat wil zeggen zonder steeltje. Oregano bloeit van juli tot september met witte of roze bloemen. Oregano is algemeen te vinden in Zuid-Limburg, naast wegen en bosranden. Het is in Nederland en BelgiŽ een beschermde plant.

De Grieken gebruikten al eeuwen geleden oregano als keukenkruid. De naam oregano komt uit het Grieks: ďoros ganosĒ. Dit betekent: ďvreugde van de bergĒ. De naam dankt zij aan de sfeer die zij oproept in Griekenland waar oregano (wilde marjolein of majoraan) de heuvelhellingen bedekt en de zomerlucht parfumeert met haar zoet pittige geur. Oregano werd niet alleen gebruikt als keukenkruid. Bruidsparen werden bekroond met slingers van marjolein en de planten werden op grafstenen geplaatst om rust te geven aan ronddwalende geesten. Oregano werd ook gebruikt als tegengif. Ook de Egyptenaren schreven het kruid geneeskrachtige eigenschappen toe. Het werd gebruikt voor genezing, desinfecteren en om voedsel te conserveren.

De geur van de blaadjes doet wat denken aan tijm, de smaak is pikant en overheersend, veel scherper dan marjolein. De bladeren kunnen gedroogd worden. U vindt verse, en gedroogde, gemalen, oregano in de supermarkt. Verse oregano moet stevige takjes en frisse blaadjes hebben. Gedroogde oregano bewaart u in een afgesloten potje op een donkere en droge plaats. Verse oregano kan u enkele dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. U kunt ze ook fijnsnijden en vervolgens invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Oregano

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met OreganoInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven