Tuinkruiden

Hier vertellen wij je alles over Tuinkruiden. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tuinkruiden.

Gebruik van Tuinkruiden

Tuinkruiden worden gebruikt om de geur en smaak van een gerecht te verbeteren. Je kunt hiervoor gedroogde en ingevroren kruiden gebruiken, maar met verse kruiden verkrijg je het beste resultaat. De kruiden met een harde stengel (laurier, tijm, salie, rozemarijn) kunnen vroeg in de bereiding worden toegevoegd zodat ze goed hun smaak en aroma aan het gerecht kunnen afgeven. Andere (fijne) kruiden voeg je beter aan het einde van de kooktijd of vlak voor het opdienen toe. De aromatische etherische oliën kunnen namelijk veel aan smaak verliezen bij het opwarmen. Kruiden hebben allen hun eigen specifieke smaak en geur. Ze smaken ook goed in combinatie. Traditionele samenstellingen zijn de Provençaalse kruiden (tijm, bonenkruid, marjolein en rozemarijn), Fines herbes (kervel, bieslook, peterselie en dragon), Bouquet garni (laurier, tijm en bladpeterselie). Knoflook en rozemarijn zijn klassieke smaakmakers bij lamsvlees, laurier bij stoofvlees van rund en peterselie en dille bij vis.

  • vers: 2 dagen koeling of langer in pot/in de grond, gedroogd: zeer lange tijd, ingevroren: lange tijdHoudbaarheid
  • vers, gedroogd, ingevrorenSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tuinkruiden

Tuinkruiden zijn planten die gebruikt worden in de keuken om gerechten te aromatiseren. Er zijn veel verschillende kruiden. De bekendste komen uit de lipbloemenfamilie. Het zijn salie, rozemarijn, tijm, oregano, majoraan, basilicum. Deze kruiden groeien eigenlijk overal goed, ook in ons matige klimaat. Andere bekende kruiden behoren tot de schermbloemenfamilie, zoals lavas, dille, peterselie, venkel, kervel en koriander. Uien, bieslook en knoflook zijn kruiden die behoren tot de leliefamilie. Tuinkruiden zijn planten waarvan bladeren, stengels, bloemen, zaden of de wortels of knollen geur- en smaakstoffen bevatten in de vorm van vluchtige oliën. Sommigen (onder andere salie, tijm, majoraan, bieslook, dragon en bieslook) zijn vaste planten en groeien meerdere jaren. Deze planten kunnen meestal ook strenge winters aan. Andere zijn een- of tweejarige planten. Ze worden een jaar of twee jaar gekweekt om hun eigenschappen. Je kunt veel tuinkruiden in je tuin kweken, maar ook in potten op het balkon kan het heel goed lukken. Je kunt verse kruiden in de koeling van de supermarkt vinden. Deze kruiden zijn geplukt en niet al te lang houdbaar (hooguit twee dagen). Verse kruiden als peterselie en bieslook worden ook in potjes verkocht. Je kunt ze overplanten in je tuin of in een pot op de vensterbank of het balkon. Zo kun je heel lang plezier hebben van verse kruiden. Naast de verse kruiden zijn ook gedroogde en ingevroren kruiden verkrijgbaar. Gedroogde kruiden kun je in het kruidenpotje zeer lange tijd bewaren in de keukenkast op een droge plek. Tuinkruiden worden voor culinair gebruik ook wel keukenkruiden genoemd, maar onder de keukenkruiden vallen ook specerijen.

Enkele gebruiksvormen van Tuinkruiden

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tuinkruiden