Laurier
Hier vertellen wij je alles over Laurier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Laurier.
Gebruik van Laurier
Laurier wordt veel gebruikt in Spaanse en Italiaanse gerechten. Laurierblaadjes kunt u vers of gedroogd gebruiken. Omdat verse laurierblaadjes bitter smaken, kunt u beter de aromatische gedroogde blaadjes gebruiken. Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees. Laurier maakt onderdeel uit van het ?bouquet garni?. Een ?bouquet garni? is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten. Traditioneel worden de kruiden samengebonden in een bosje en worden vervolgens (eventueel in een katoenen zakje) meegekookt. Voor het serveren, worden de kruiden uit de bereiding gehaald. Een klassieke ?bouquet garni? bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Er kunnen echter andere kruiden aan toegevoegd worden als de bereiding daarom vraagt.
- Laurus nobilisLatijnse naam
- gedroogde blaadjes tot een jaarHoudbaarheid
- KruidenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Laurier
Laurier is een keukenkruid en komt van de sierlijk groenblijvende laurier struik of boom. De bladeren zijn donkergroen. Laurier is afkomstig uit het Midden Oosten rondom het gebied van de Eufraat en de Tigris. Tegenwoordig zijn dat Iran en Irak. De Grieken brachten de laurier tijdens hun veroveringstochten, van het Perzische rijk naar het Griekse vaste land mee. De laurier was voor de oude Grieken het symbool van wijsheid en glorie. Bij triomfen bij de Olympische Spelen kregen de winnaars een lauwerenkrans. Dat was een krans gemaakt van lauriertakken als geschenk en teken van hun overwinning. Jaren later werd de laurier verspreid over de landen rond de Middellandse Zee door de Romeinen. Ten tijde van het Romeinse keizerrijk werden keizers en zegevierende veldheren bekroond met een laurierkrans. Rond de 17e eeuw bereikte de laurier Europa. In de streek rond Brugge, België, zijn er sinds de 19e eeuw veel laurierbedrijven. De laurierbomen en struiken zijn verder vooral verspreid over de landen rond de Middellandse Zee, de Canarische eilanden en op de Azoren. In landen langs de kust van de Middellandse Zee worden laurieren bij restaurants wel gebruikt als omgrenzing van terrassen om een gedeelte van het trottoir mee af te zetten.
Gedroogde laurierbladeren zijn lichtgroen van kleur. Koopt u geen grijze of bruinachtige bladeren, deze zijn niet meer goed. U bewaart de laurierbladeren in een goed gesloten pot op een droge en donkere plaats. Op deze manier zijn ze een jaar houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van Laurier
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Laurier
-
Recept
Stoofpotje met kip430m
-
Recept
Gastrique of kruidige azijn415m
-
Recept
Pompoen uit de tajine430m
-
Recept
Hachee42u30m
-
Recept
Hachee42u
-
Recept
Draadjesvlees44u