Salie

Hier vertellen wij je alles over Salie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Salie.

Gebruik van Salie

Salie

Salie is een prima smaakmaker (voorzichtig gedoseerd) in vette vleesgerechten zoals varkensvlees, eend of schaap. Ook vette vis smaakt heel goed met salie. De ?Paling in het groen?is niet compleet zonder toevoeging van salie. Salie maakt vet eten licht verteerbaar. Salie kan gefrituurd worden en geserveerd bij pasta of als garnituurtje bij koude schotels. ?Saltimbocca? is een bekend Italiaans gerecht waarin salie een hoofdrol speelt. Salie geeft roomkaas een heerlijke smaak en aroma. Romeinen gebruikten al salie in de kaas! Omdat de smaak van salie behoorlijk doordringend is, kunt u het kruid beter met mate gebruiken, voordat het uw hele gerecht overheerst. Voegt u de salie aan het einde van de bereiding toe dan houdt u het aroma optimaal.

  • Salvia officinalisLatijnse naam
  • gedroogd: 1 jaar, vers: tot 2 dagenHoudbaarheid
  • Er is 1 soort geschikt voor gebruik in de keukenSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Salie

Salie heeft vele geneeskrachtige eigenschappen en daarom wordt de plant al eeuwenlang als een wonderplant gezien. De Latijnse werkwoordsvorm voor Salie is ?salvare?. Vertaald is dat genezen, helen en zelfs redden. Salie zelf betekent: ?heil of redding?. Salie vond haar oorsprong in landen rond de Middellandse Zee. De Romeinen brachten het kruid mee naar Europa. Destijds werd zij meer gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden en niet zozeer als keukenkruid. Het ging gepaard met heuse ceremonieën. Zo werd salie bijvoorbeeld zonder ijzeren gereedschap geoogst. Salie redde mensenlevens omdat zij gebruikt werd en goed resultaat bracht tegen cholera en de pest. Ook werd het gebruikt voor de vruchtbaarheid. Rond de 17e en 18e eeuw werd salie een betaalmiddel. Ook in het verre Oosten ruilden ze salieblaadjes voor theeblaadjes. Er zijn verschillende soorten salie, maar in de keuken gebruikt men het meest de Salvia officinalis. De andere soorten worden meer als geneeskrachtige plant gebruikt.

Salie is een bladhoudende vaste plant. Ze behoord tot de Lipbloemigen. De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend. De smaak is kruidig, kamferachtig. Salie kan vers, gedroogd of ingevroren gebruikt worden, zonder dat het afbreuk doet aan het aroma. Gedroogde salie is zeker een jaar goed houdbaar in een luchtdicht afgesloten pot. U kunt salie het hele jaar door in de supermarkt of groentewinkel kopen. Ze is heel, in pot en gedroogd en vermalen tot poeder verkrijgbaar. Het is een vaste plant dus u kunt ook overwegen de plant in pot te kopen en op uw balkon, terras of in uw tuin te zetten. Dan hebt u het hele jaar door plezier van vers geplukte salie. Van salie is heerlijke kruidenolie of kruidenazijn te maken.

Enkele gebruiksvormen van Salie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Salie