Karwij
Hier vertellen wij je alles over Karwij. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Karwij.
Gebruik van Karwij
Karwijzaad gebruikt u met mate omdat de smaak erg overheersend kan zijn. U kunt karwijzaden voor gebruik eerst pletten in een vijzel om een beter aroma te verkrijgen. Het is bij uitstek om gerechten met kool op smaak te brengen, en dan vooral witte kook en zuurkool. In Duitsland kruiden ze er de Duitse specialiteit Katzenjammer, een zuurkoolsoep mee. U kunt karwijzaad gebruiken voor het inmaken van komkommer en augurken. Het is een lekkere smaakmaker in de kool-, courgette-, en aardappelsalade. Het smaakt prima in kaas (verse roomkaas of Munster). U kunt karwij toevoegen aan lever en lamsvlees of in rundergehakt. Over gebakken aardappelen smaakt het ook prima en bij hartig gebak. Karwij wordt in Noord-Europese landen graag gebruikt in broodgerechten.
- Carum CarviLatijnse naam
- langere tijdHoudbaarheid
- KruidenCategorie
- In te vriezen
Algemene informatie over Karwij
Karwijzaad wordt ook veel kummel genoemd, uit het Duitse Kümmel. Het zijn de zaadjes uit de karwijplant. De karwijplant behoort tot de familie van de schermbloemigen. Het is een tweejarig kruid die tot een meter hoog kan worden. De witte tot roze bloemetjes worden gevolgd door het zaad. Karwijzaad werd al 5000 jaar geleden in het Midden-Oosten gebruikt. In de 13e eeuw werd Europa bekend met het kruid. Karwij is erg populair in de Duitse en Oostenrijkse keuken. De beste karwij komt uit Nederland, maar er wordt door Nederlanders weinig van afgenomen. Bijna alles wordt geëxporteerd naar Duitsland en Oostenrijk. Andere exporterende landen zijn Joegoslavië, Polen en Rusland.
De zaadjes hebben een warme kruidige anijszoete smaak. Karwijzaad wordt wel eens wilde komijn (djinten) genoemd. De smaak van karwij lijkt wel op komijn maar de smaak van karwij is bijna dubbel zo sterk als van komijn. Daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Karwij is ook iets scherper van smaak, terwijl komijn wat bitterder is. De typische geur van karwij is afkomstig van het bestanddeel carvone. Deze carvone kan mogelijk overgevoeligheidsreacties geven.
U vindt hele karwijzaden of gemalen karwijzaad in de supermarkt. Bewaar het karwijzaad luchtdicht op een droge, donkere plek. Zo blijft het erg lang houdbaar.
Karwij is eetlustbevorderend en heeft geneeskrachtige eigenschappen: ze helpt bij winderigheid, klachten bij de maag als maagkrampen en een opgeblazen gevoel en ze helpt de menstruatie op gang te krijgen. Van karwijzaad wordt om deze redenen ook etherische olie gemaakt. Het gebruik van karwij wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en bij baby?s en kleine kinderen. Er is nog geen duidelijkheid over de effecten van de aanwezige chemische stof carvone op het lichaam.