Fenegriek
Hier vertellen wij je alles over Fenegriek. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Fenegriek.
Gebruik van Fenegriek
Fenegriek wordt veel gebruikt in de Griekse en Noord-Afrikaanse keuken in vlees- en visgerechten. Daarnaast wordt dit ingrediënt veel gebruikt in Indische groente en vis curry?s. Hiervoor gebruikt men de zaadjes of verse blaadjes van de fenegriek. Deze smaken ook erg goed in zelfgemaakte chutneys. In Arabische gerechten maakt men van fenegriek dankbaar gebruik in bereidingen voor gebak en brood. Vanwege de mosterdsmaak worden de zaadjes van de plant ook veel gebruikt in plaats van mosterdzaad, bijvoorbeeld in bereidingen met mayonaise. Probeer fenegriek eens in bereidingen van rijst- of aardappelschotels.
- Trigonella foenum-graecumLatijnse naam
- gedroogd: langere tijdHoudbaarheid
- gedroogde en verse fenegriek, zaden en blaadjesSoorten
- KruidenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Fenegriek
Fenegriek is een plant die in de keuken wordt gebruikt als kruid. Zowel de zaden als de blaadjes worden van deze plant gebruikt, die familie is van de vlinderbloemfamilie. De geneeskrachtige werking van fenegriek was al bekend in de oudheid. Fenegriek wordt geteeld in landen rond het Middellandse Zeegebied en in Centraal-Azië. Het kruid wordt veel gebruikt in Azië en India en veel landen in het Middellandse Zeegebied. De smaak van fenegriek is over het algemeen niet bepaald populair Nederland en er wordt maar sporadisch gebruik van gemaakt in onze keuken.
De zaden en de blaadjes worden vers en gedroogd gebruikt. De smaak van fenegriek is kruidig en bitter. De blaadjes van de fenegriek hebben de vorm van een ei. Ze ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De zaden zijn zeer aromatisch. De fenegriekplant heeft geelwitte bloemen.
Fenegriek is vooral gedroogd verkrijgbaar, als zaadjes en in poedervorm. De poedervorm heeft een uitgesproken bittere smaak. De zaadjes hebben een mosterdachtige smaak. Je kunt fenegriek kopen in de natuurvoedingwinkel. Wanneer je de gedroogde zaden of de poeder in een goed afgesloten pot bewaard, is ze lang houdbaar. Wanneer je een tuin hebt, kun je fenegriek zelf kweken. Fenegriek houdt van een zonnige plaats. Wanneer je de zaden in de lente plant, kun je de verse blaadjes oogsten in de late zomer. Het is een eenjarige plant.
Fenegriek is rijk aan vitamines, ijzer en koper en overige mineralen. Deze eigenschappen maakt dat het kruid prestatie bevorderend zou werken. Er zijn kruidencapsules verkrijgbaar van dit kruid, vanwege haar geneeskrachtige werking bij aderproblemen en op het gebied van de galproductie. Het helpt tevens voor gewichtstoename voor mensen die te licht zijn. Fenegriek heeft daarbij ook nog eens ontstekingsremmende eigenschappen. Thee dat getrokken wordt van de fenegriekzaadjes helpt verlichtend bij menstruatiepijn. De thee is opwekkend en koortsverlagend.
Enkele gebruiksvormen van Fenegriek
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Fenegriek
- Foenegriek
- Grieks hooi
- Bokhoornklaver