Tijm

Hier vertellen wij je alles over Tijm. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tijm.

Gebruik van Tijm

Tijm

Tijm is een perfect kruid voor bij de barbecue en smaakt dan ook heerlijk bij gegrild vlees of gegrilde vis. U kunt het kruid gebruiken bij groentes als tomaten, aubergines en champignons en peulvruchten. U ritst van het takje tijm de blaadjes die u meteen kunt gebruiken in het gerecht. U kunt gedroogde en verse tijm lang meekoken. Tijm doet het daarom bijzonder goed in soepen, eenpansgerechten en sauzen. Citroentijm is lekker bij vis, gevogelte en kalfsvlees.

  • thymus vulgarisLatijnse naam
  • Echte tijm en CitroentijmSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tijm

Tijm groeit als een vaste plant in de vorm van een struik van ongeveer 20 centimeter hoog. Ze wordt gebruikt als keukenkruid. Tijm heeft piepkleine smalle blaadjes met een grijsgroene kleur. Oudere takjes van tijm worden houtachtig. De plant verspreidt een doordringende en kruidige geur. In mei tot oktober bloeien de kleine paarsblauwe bloemen en wordt de plant een geliefde plaats voor bijen die er honing van maken. Een variant van de echte tijm is de citroentijm. De citroentijm lijkt erg veel op de echte tijm, alleen de blaadjes ruiken sterk naar citroen.

Tijm groeit volop in landen rond de Middellandse Zee. Ze werd al gebruikt bij de oude beschavingen. Egyptenaren gebruikten het kruid om de overledenen te balsemen. Ook de oude Grieken gebruikten tijm in de keuken. De geneeskrachtige werking van het kruid was de Romeinen niet onbekend. Tijm werd verwerkt in zeep vanwege de desinfecterende en genezende werking. Tijm stond symbool voor moed en dapperheid. Het woord “thymus”betekent “kracht”. In de Middeleeuwen naaiden edelvrouwen takjes tijm op de kleding van ridders om hem kracht en sterkte mee te geven. De Romeinen brachten tijdens hun veroveringstochten het kruid mee naar alle delen van Europa. Het kruid kreeg al snel een plek in de kloostertuinen.

Het lekkerst zijn de verse blaadjes die u van de takjes van de tijm afritst vlak voor gebruik. De verse blaadjes hebben beduidend meer aroma dan de gemalen blaadjes. U kunt overwegen een pot tijm bij een tuincentrum te halen en zodoende uw verse tijm binnen handbereik te hebben. Verse tijm en gedroogde tijm vindt u in de supermarkt. Gedroogde tijm houdt u in een luchtdicht afgesloten pot tot een jaar goed.

Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Als u verkouden bent en u moet veel hoesten is een thee gemaakt van tijm een prima “medicijn”.

Enkele gebruiksvormen van Tijm

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tijm