Italiaanse kruiden

Hier vertellen wij je alles over Italiaanse kruiden. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Italiaanse kruiden.

Gebruik van Italiaanse kruiden

Italiaanse kruiden zijn verschillende kruiden die zijn gemixt en worden gebruikt voor pastasauzen, vleesgerechten en salades. Italiaanse kruiden zijn meestal een mix van tijm, basilicum, salie, oregano en rozemarijn. De kruiden kunnen in vele gerechten als smaakmaker worden gebruikt, zowel koud als warm.

  • lang, zie verpakkingHoudbaarheid
  • kruidenSoorten
  • KruidenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Italiaanse kruiden

Italiaanse kruiden zijn een verzameling van kruiden die hun oorsprong in Italië hebben en daar ook veel worden gebruikt in de gerechten. In Nederland zijn Italiaanse kruiden als mix te koop bij de supermarkt in kleine potjes van verschillende merken. De samenstelling van de kruiden kan per merk verschillen. Het is ook zelf heel makkelijk om een Italiaanse kruidenmix te maken van verschillende verse gedroogde kruiden.

Italiaanse kruidenmixen bevatten bijna altijd oregano. Dat is de ongecultiveerde familie van het keukenkruid marjolein, dat ook wel in de kruidenmix zit, en wordt daarom ook wel wilde marjolein genoemd. Oregano heeft een pittige, kruidige smaak. Marjolein is wat milder.

Basilicum is ook een typisch Italiaans kruid dat in ontzettend veel gerechten wordt gebruikt. Ook voor Italiaanse kruiden is het een belangrijk ingrediënt. Het smaakt pittig en heeft wat weg van kruidnagel. Ook tijm is een belangrijk onderdeel van Italiaanse kruiden. Het heeft een sterk aroma.

Ook salie hoort bij de Italiaanse familie en wordt dus meestal toegevoegd aan de mix. Dit kruid heeft een heel sterke smaak: kruidig en ook bitter. Het geurt ook sterkt. Tenslotte wordt ook vaak rozemarijn toegevoegd, wat een kruidige, haast bloemige smaak heeft. Italiaanse kruiden bevatten daarnaast meestal ook peterselie, knoflook en zwarte peper.
De kruiden zijn heerlijk als toevoeging aan bolognesesaus, op gebakken ei, pizza, groenten of ovenschotels. Ook kunnen er lekkere dipsausjes mee worden gemaakt voor bij brood of borrelhapjes.

Enkele gebruiksvormen van Italiaanse kruiden

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Italiaanse kruiden