Chili

Hier vertellen wij je alles over Chili. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chili.

Gebruik van Chili

Chili

Chili wordt veel gebruikt in hete, pittige gerechten zoals in de Thaise en Indiase keuken. Alle gerechten die een beetje “spicy” moeten zijn kunnen een beetje chilipeper hebben. Chili-con-carne is een gerecht dat niet buiten de toevoeging van chilipeper kan. Gebruikt u het echter met mate, want het kan al snel te heet worden. Men kan het leren eten. Begint u voorzichtig en zodra u er aan gewend raakt, kunt u meer toevoegen. Het eten van hete gerechten kan verslavend zijn als men er eenmaal aan gewend is. Het pikantste deel van de peper zijn de zaadlijsten. Dat zijn de witte randen aan het rode vruchtvlees, waaraan de zaden vastzitten. Feit is dat men bij het eerste hapje proeven nog niet echt de heetheid van het gerecht proeft, omdat men naar mate men meer happen neemt, de smaak steeds pittiger wordt. Is het te heet voor u geworden? Neemt u dan melk, of een hapje witte rijst of brood om de smaak te temperen

  • capsicum baccatum, capsicum baccatumLatijnse naam
  • Jalapeno, Spaanse peper, chilipeper, habanero, madame JeanetteSoorten
  • NachtschadeCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Chilies

Chili is een populaire naam voor Spaanse peper of rode peper. Ze is afkomstig van de peperplant die verwant is met de nachtschadefamilie, waar ook onder andere de aardappel en de tomaat bijhoren. De hete smaak heeft ze te danken aan de stof capsaicine die ze bevat. Hierom is het een specerij die in gerechten wordt toegepast om het lekker pittig te maken. Grappig detail is dat het hete niet van de smaakzintuig komt maar van de warmtezintuig, waardoor men in de hersenen het seintje ontvangt dat het “heet” is. Chilipeper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Rode pepers hebben eerst een groene kleur. Dan zijn ze nog onrijp. U kunt ze echter wel al eten. Het is net als bij de paprika, die ook groen is en rood wordt naarmate hij doorrijpt. Er zijn ook gele, witte en oranje pepers. De groene pepers zijn het langste houdbaar. Pepers zijn in vele soorten verkrijgbaar. De heetste is de Habanero uit Mexico, gevolgd door Madame Jeannette uit Suriname. U kunt ze in groentespeciaalzaken en toko’s vers krijgen. Gedroogd, gemalen en ingemaakt vindt u ze bij de kruiden in de supermarkt. Chili’s vindt u vaak ook vers in de supermarkt. Gedroogde rode chili’s worden ook als cayennepeper verkocht.

Wanneer u verse peper koopt en u wilt weten hoe heet deze is kunt u uitgaan van de algemene regel, hoe kleiner het pepertje hoe heter de smaak. Wilbur Scoville ontwikkelde in 1912 de naar hem vernoemde Scovilleschaal die de heetheid van een peper meet. De heetste peper ter wereld is de Bhut Jolokia die hiervoor in 2007 in het Guinness Book of World records kwam. Gedroogde peper kunt u wel tot een jaar bewaren in een afgesloten potje op een droge donkere plaats. Verse peper is een paar dagen houdbaar. Eet ze het liefst vers.

Enkele gebruiksvormen van Chili

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chili