Bruine bonen

Hier vertellen wij je alles over Bruine bonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bruine bonen.

Gebruik van Bruine bonen

Bruine bonen

Gedroogde bruine bonen moeten eerst acht uur geweekt worden, voordat ze een uur gekookt worden. Geconserveerde bruine bonen uit blik of pot hoeft u alleen maar op te warmen. Bruine bonen smaken in zoete en hartige gerechten. Kleine kinderen lusten ze graag met appelmoes. Traditionele recepten met bruine bonen zijn de bruine bonen met rijst (BB met R), bruine bonen met spek (en stroop) en bruine bonensoep. Bruine bonensoep is een complete maaltijd als u er roggebrood met spek en mosterd bij presenteert. Hoewel bruine bonen een typische Hollandse groente lijkt, zijn de peulvruchten ook erg populair in de Surinaamse en Mexicaanse keuken. Bruine bonen combineren goed met gehakt, rookworst en kip.

  • Phaseolus vulgarisLatijnse naam
  • gedroogde en geconserveerde bonen: langere tijdHoudbaarheid
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Bruine bonen

De bruine boon is een peulvrucht en familie van de gewone boon. De zaadhuid van de bruine boon is bruin, en deze dient voor bescherming van het zaad. De blaadjes van de kiem zijn wit. Bruine bonen worden in Nederland geteeld, hoofdzakelijk in Zeeuws-Vlaanderen. In Nederland worden in de akkerbouw de rassen ?Narda?en ?Berna? geteeld. Door de particuliere tuinder wordt het ras ?Noord-Hollandse bruine? geteeld. Oorspronkelijk komt de bruine boon uit het Middellandse Zeegebied.

Bruine bonen vindt u in de supermarkt of groenteboer in gedroogde vorm, of geconserveerd in blik of glazen pot. Bruine bonen worden meer gewaardeerd dan de witte bonen. Bruine bonen komen veel voor in Oudhollandse gerechten. Vroeger werd er naast de aardappel niet veel anders gegeten als peulvruchten en dan met name de bruine bonen. Het was toen al een goedkope groente. Bruine bonen kunnen niet rauw worden gegeten. In de bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de peulvruchten onwerkzaam wordt. De bonen in pot, blik en in de diepvries zijn niet meer rauw en kunnen gewoon gegeten worden. Gedroogde bruine bonen houdt u ongeveer een jaar goed op een droge, koele plaats. In pot of blik zijn ze tussen een jaar en drie jaar houdbaar. Raadpleegt u hiervoor de informatie op het etiket.

Bruine bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en voedingsvezel. Ze kunnen vanwege deze kwaliteiten het vlees in de maaltijd vervangen. (Bruine) bonen worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken.

Enkele gebruiksvormen van Bruine bonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bruine bonen