Groene bonen

Hier vertellen wij je alles over Groene bonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Groene bonen.

Gebruik van Groene bonen

De bleekgroene bonen blijven heel tijdens het koken. De kooktijd bedraagt ongeveer anderhalf uur. Ook na het koken blijft deze zachtgroene kleur bewaard. De bonen worden in Frankrijk vooral gegeten in combinatie met lamsvlees. De groene boontjes zijn minder melig en fijner van smaak dan witte bonen. Omdat de groene bonen wat lastig verkrijgbaar zijn, kun je in gerechten ze eventueel wel vervangen voor de witte bonen. De gedroogde bonen dien je voor het koken eerst lange tijd (minimaal 4 uur) te weken. Week ze bij voorkeur een dag voor gebruik. De flageoletten in blik of pot hoef je alleen nog maar uit te lekken in een zeef en te verwarmen. Deze zijn al voorgekookt.

  • Phaseolus vulgaris L.Latijnse naam
  • gedroogd: langere tijdHoudbaarheid
  • Verschillende rassoortenSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Groene bonen

De groene boon wordt voornamelijk verkocht in gedroogde vorm. Het is de boon van een struikplant die familie is van de vlinderbloemigen (Fabaceae). De groene boon wordt ook de flageolet genoemd. Het ras, in het Latijns ?Phaseolus vulgaris?, brengt de meeste bonen op. Het is een compacte plant met peulen van ongeveer twaalf centimeter waarin zich ongeveer acht bonen bevinden. De bonen worden aan de stam afgerijpt om enkele dagen na het oogsten de bonen te dopen. De bonen zijn lang bewaarbaar.

De groene boon is familie van de sperzieboon. Hij wordt vooral in Frankrijk geteeld. Daar worden de zachtgroene boontjes direct vers uit de peul gebruikt. In Nederland is de droge groene boon minder makkelijk te verkrijgen. De bonen worden voornamelijk geïmporteerd uit Zuid-Europa. Soms vind je ze in de grotere supermarkt wel in een blik of pot onder de naam ?flageoletten?. Verse peulen worden in Nederland niet of nauwelijks verkocht. Je maakt de meeste kans in de biologische natuurwinkel.

Gedroogde bonen zijn lang houdbaar als je ze droog en donker bewaard. Als er geen vocht bij komt, kun je ze op deze manier zeker een jaar goed bewaren. De bonen in een pot of glas zijn vaak zelfs wel drie jaar houdbaar. Raadpleeg hiervoor de informatie op het etiket.

Bonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en voedingsvezel. In gedroogde bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken onwerkzaam wordt. De voorgekookte bonen in pot kunnen gewoon gegeten worden.

Enkele gebruiksvormen van Groene bonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Groene bonen