Petehbonen

Hier vertellen wij je alles over Petehbonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Petehbonen.

Gebruik van Petehbonen

Petehbonen worden vooral als smaakmaker gebruikt. Je hebt er maar enkele nodig. Vaak worden ze in reepjes gesneden. Ze hebben een nogal sterke doordringende geur, niet echt verleidelijk en vandaar dat ze de bijnaam stinkbonen of groene knoflook hebben gekregen. De bonen worden in verscheidene gerechten meegekookt om er een bepaalde smaak en aroma aan af te geven. De smaak is uitgesproken en niet met iets te vergelijken. De onrijpe bonen worden veel in de Indonesische en Zuidoost-Aziatische keuken als groente gebruikt en verwerkt in wokgerechten. In Indonesië wordt de petehboon ook veel in de schil gepoft, gepeld en in een kommetje als voorafje of bijgerecht geserveerd. Er wordt veel sambal en sajoer van gemaakt. Een sajoer is een soepachtig groentegerecht en bestaat uit één of meerdere groentesoorten die met uien en diverse kruiden in een ruime hoeveelheid water of bouillon worden bereid. Petehbonen kun je vooral in de diepvries, verpakt in kleine plastic zakjes, in de toko of Aziatische supermarkt kopen. Ze zijn het hele jaar rond verkrijgbaar. In de Aziatische supermarkt kun je ook nog wel eens verse bonen vinden. Petehbonen behoren er gaaf en mooi groen uit te zien. Je kunt petehbonen in de koelkast bij een temperatuut tussen 6 en 8 graden Celsius bewaren of invriezen. Ze drogen er niet uit en behouden de mooie groene kleur.  

  • Parkia speciosaLatijnse naam
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Petehboon

De petehboon is een peulvrucht en groeit aan de Parkia speciosa boom. Deze boom groeit van nature in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië kan 15 tot 40 meter hoog worden. Een petehboon is een grote, platte, vaak gedraaide boon van soms wel een halve meter lang. De kleur is frisgroen en het uiterlijk van de petehboon doet denken aan een vacuüm getrokken tuinboon. In de peul ontwikkelen zich 10 tot 18 groene bonen, die gepeld kunnen worden. Ze zien er uit als groene, gerimpelde amandelen en hebben een knoflookachtige smaak. De geur is sterk en veroorzaken bij de gebruiker een slechte adem en daarom hebben ze de bijnaam ‘stinkboon’ gekregen. Bij veel gebruik zal de geur van zweet ook die van de petehboon aannemen.  

Enkele gebruiksvormen van Petehbonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Petehbonen