Ossenhaas

Hier vertellen wij je alles over Ossenhaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ossenhaas.

Gebruik van Ossenhaas

Ossenhaas kent veel traditionele bereidingen. Je kunt ossenhaas in zijn geheel braden in de oven. Als het stuk ossenhaas boven de 750 gram weegt is de oven de beste methode om het vlees te bereiden. Om het vlees sappig en mals te houden kun je het larderen. De kleinere filets kun je bakken, grillen, roosteren, hakken en braden en uiteraard ook in de oven bereiden. Laat het vlees voor bereiding ten minste een half uur op kamertemperatuur komen. Schroei het vlees tijdens het bakken snel dicht. Houd het vlees in beweging door hem heen en weer te schuiven. Prik niet in het vlees met een vork. Je zult er vleessappen en daarmee veel van de malsheid verliezen. Laat het vlees even rusten na bereiding. Dat kun je doen op een vleesplank of in een voorverwarmde oven. Je kunt van dunne plakjes rauwe ossenhaas de lekkerste carpaccio maken.

  • 2 dagenHoudbaarheid
  • RundvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ossenhazen

Ossenhaas is het meest malse vleesdeel van het rund. De ossenhaas is het gedeelte van de lende (rug) van het rund. Het heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Een ossenhaas kan anderhalf tot twee kilo wegen. Het vlees wordt opgedeeld in vier stukken: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de ketting van de ossenhaas. De kop van de haas wordt verkocht of aangeduid als chateaubriand als het een groot stuk vlees betreft (van ongeveer 300 gram). Hetzelfde vlees wordt als tournedos verkocht als het een kleiner stuk vlees betreft. Het staartstuk wordt ook als filet mignon verkocht. Ze zien er uit als kleine biefstukjes van 50 tot 60 gram. Als de ossenhaas nog via de lendenwervel met de dunne lende (entrecote) verbonden is, wordt het stuk vlees een T-bone steak genoemd.

Ossenhaas is verkrijgbaar bij de slager en soms ook voorverpakt in de koeling van de supermarkt. Het is het duurste stukje rundvlees, maar ook het malste. Ossenhaas heeft in zijn geheel een langgerekte vorm en is omgeven door een wit vlies (die door de slager wordt verwijderd). De kleur van het vlees is helderrood. Rauw vlees is erg vatbaar voor bacteriegroei. Leg het vlees bij voorkeur direct na aankoop in de koelkast of vriezer en laat het nooit in de zon liggen. In de zomermaanden is het raadzaam een koeltas mee te nemen. Bewaar ossenhaas niet langer dan twee dagen in de koelkast. Smakelijker is het om het vlees op de dag van aankoop te bereiden. Dan is de kwaliteit van het vlees op zijn best. Je kunt het vlees ook invriezen. In de vriezer kun je ossenhaas tot zes maanden bewaren. Per persoon reken je 125 gram ossenhaas.

Enkele gebruiksvormen van Ossenhaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ossenhaas