Koningskrab
Hier vertellen wij je alles over Koningskrab. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koningskrab.
Gebruik van Koningskrab
De rode koningskrab (paralithodes camtschaticus) is een koudwaterschaaldier dat vooral geliefd is om het vlees aan de bovenkant van de poten. Het krabvlees is mals en heeft een fijne, zoetige smaak. De koningskrab is dan ook één van de populairste krabsoorten die in aanmerking komt voor consumptie. Er komt veel vlees van de koningskrab af, want hij kan een spanwijdte bereiken van bijna twee meter bereiken en een gewicht van boven de elf kilo. Het is één van de grootste krabben ter wereld.
-
Soorten - SchaaldierenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over koningskrabben
De koningskrab is een schaaldier dat in koude wateren leeft. Oorspronkelijk komt hij dan ook uit de Beringzee, in het noordelijke deel van de Grote Oceaan bij Alaska. Doordat Russische onderzoekers de krabsoort een halve eeuw geleden in de Barentszzee loslieten met het idee om de visserij rond Moermansk een oppepper te geven. Sindsdien is de krab echter alle kanten op verspreid en werd hij al snel in Scandinavië als bijvangst gevonden. Pas in 2002 werd de vangst voor commerciële doeleinden goedgekeurd in Noorwegen en sindsdien is dat land samen met Rusland goed voor het merendeel van de opgeviste krabben.
Koningskrab is in rauwe vorm crèmewit met bruin aan de bovenkant. Tijdens het koken wordt het bruine gedeelte rood, wat ook de naam rode koningskrab verklaart. Het bovenstuk van de poten wordt het liefst gegeten. Dit heet de merussectie. Deze zijn los te koop, net als losse en gesplitste poten, scharen en vleesblokken. Ook zijn er hele koningskrabben te koop. Ze worden zowel vers als bevroren aangeleverd om te bewerken, maar ook in bijvoorbeeld krabsalades. In blik zijn ze bekend onder de naam Alaska king crab. Koningskrab wordt veel gegeten in salades en sushi, maar ook in gebakken vorm.
De koningskrab is eigenlijk geen echte krab, maar een anomura: de groep waartoe onder andere heremietkreeften behoren. Hij heeft namelijk vier paar poten en asymmetrische scharen, terwijl echte krabben vijf paar poten hebben en symmetrische scharen. Hoewel hij zeer groot is, is het niet de grootste. Die eer komt toe aan de Japanse reuzenkrab (macrocheira kaempferi) die een spanwijdte van twee meter kan bereiken.