Mosselen
Hier vertellen wij je alles over Mosselen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mosselen.
Gebruik van Mosselen
Mosselen hoeven slechts kort gekookt te worden. Als ze te lang gekookt zijn worden het gummi balletjes. U kunt daarom mosselen beter niet laten meekoken in een gerecht. Beter voegt u ze aan het einde van de bereidingstijd toe. U kunt mosselen rauw eten, koken en frituren. Voor bereiding spoelt u de mosselen een paar keer schoon in koud water, tot er geen zand meer van af komt. Daarna doet u de mosselen in een bak met ruim koud water. Borstel de mosselen per stuk onder koud stromend water en trek zonodig de baarden (de harige slierten) van de mosselen af. Tijdens het borstelen gooit u slechte en twijfelachtige exemplaren weg. De mosselen met gesloten schelpen en een normaal gewicht zijn goed. Ongewoon zware mosselen met gesloten schelp moet u weggooien. Deze kunnen vol zand zitten en uw maaltijd verpesten. Ze noemen deze mosselen ook wel slikmosselen. Tik een paar keer met de bolle kant van een lepel op mosselen die open zijn. Sluit de schelp zich niet dan is de mossel dood. Kapotte of dode mosselen gooit u altijd meteen weg. Het is normaal als mosselen tijdens het koken uit de schelpen vallen. Gebruikt u voor de mosselen een grote pan, de open schelpen nemen meer ruimte in beslag dan wanneer ze dicht zijn. Er bestaan speciale mosselpannen met een hoog deksel.
Mosselen eet men met de hand. Een schelp kan als een soort knijpertje dienen om de mosselen uit de schelpen te pakken. Zet naast de borden vingerkommetjes op tafel. Servetten zijn ook een must.
- Mytilus edulisLatijnse naam
- vers bereidenHoudbaarheid
- SchaaldierenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Mosselen
Mosselen zijn zeevruchten en worden soms rauw, maar meestal gekookt gegeten. Ze zijn rijk aan mineralen, fosfor, ijzer en vitaminen. De schelp van een mossel heeft aan de buitenkant een blauwzwarte kleur met een parelmoer glanzende binnenkant. De maximale lengte van een mossel is 13 centimeter. In Nederland komt de mossel voor in twee gebieden, namelijk de Oosterschelde en de Waddenzee. De mosselen uit de Oosterschelde worden `Zeeuwse`mosselen genoemd. De enige mosselveiling ter wereld ligt in de plaats Yerseke in Zeeland. < br> br> Mosselen hebben een zilte, frisse, zoete smaak. Mosselen bederven echter snel en men moet dus bij het kopen goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking letten. Dode mosselen kunnen de anderen exemplaren snel laten bederven. Een dode mossel stinkt enorm. U kunt ze vanuit de (vis)winkel het beste in een koeltas of koelbox meenemen en tot gebruik in de verpakking in de groentelade van de koelkast bewaren. Gebruik ze het liefst dezelfde dag van aankoop. Het mosselseizoen begint in september, maar de mossel is vrijwel het hele jaar door vers verkrijgbaar. Twee kilo mosselen leveren ongeveer 150 mosselen en 400 gram gekookte mosselen op. Overgebleven gekookte mosselen kunt u in de diepvries (bij -20 graden Celsius) tot 3 maanden bewaren. br> br> Mosselen zijn erg gezond. Sommige mensen reageren echter gevoelig op de rijke hoeveelheid eiwit die ze bevatten, vooral aan het begin van het mosselseizoen.
Enkele gebruiksvormen van Mosselen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Mosselen
-
Recept
Thaise mosselen410m
-
Recept
Mosselen45m
-
Recept
Gegratineerde mosselen en citroenbieslook410m
-
Recept
Vlaamse bouillabaisse van Noordzeevis420m
-
Recept
Spaghetti met mosselen in saus450m
-
Recept
Spaanse mosselen420m