Rivierkreeftjes

Hier vertellen wij je alles over Rivierkreeftjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rivierkreeftjes.

Gebruik van Rivierkreeftjes

Rivierkreeftjes

Omdat rivierkreeften voorgekookt zijn, hoeven ze thuis eventueel alleen nog maar opgewarmd te worden. Hou deze bereiding kort, anders worden ze droog en taai. Je kunt het vlees ook kant-en-klaar gebruiken in lekkere cocktails of salades. Heb je geen rivierkreeft in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door garnalen, hoewel de smaak van garnalen wel iets anders is. Het pellen van rivierkreeften gaat lastiger dan het pellen van garnalen, maar wel hetzelfde. Neem met de linkerhand de kop tussen duim en wijsvinger en met de rechterhand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Hierdoor zal het staartschild loslaten en kan het vlees uit het kopgedeelte getrokken worden. Het is in Zweden een traditie om vrienden uit te nodigen voor een diner met rivierkreeften. Hierbij wordt een dillesaus geserveerd met in de schil gekookte aardappelen met dille.

  • Procambus clarkiiLatijnse naam
  • uit de diepvries, zie verpakkingHoudbaarheid
  • Amerikaanse, Europese, Gevlekte, Rode en MarmerkreeftSoorten
  • SchaaldierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rivierkreeftjes

Er zijn verschillende soorten rivierkreeften. Ze behoren tot de kreeftachtigen, waarvan de ene soort behoort tot de zeekreeft en de andere soort tot de langoesten. Het grote verschil met de gewone kreeft is dat de rivierkreeft in zoetwater leeft, wat niet het geval is met bijna alle andere soorten kreeften. In Nederland komt de Europese rivierkreeft wel in kleine mate voor, maar dit is een beschermde soort en mag niet worden gevangen, en al helemaal niet geconsumeerd.

De rivierkreeft met de Latijnse benaming Procambus clarkii is van oorsprong een Amerikaanse zoetwaterkreeft. Zij werd in het begin van de vorige eeuw uitgezet in Europese en Chinese wateren. De rivierkreeft dreigde uit te sterven door de kreeftenpest en deze soort bleek immuun voor deze ziekte. Deze soort wordt ook wel rode moeraskreeft genoemd. De Noorse rivierkreeft of rode steurgarnaal is egaal roze tot donkerrood. Deze kan ongeveer 6 centimeter groot worden, maar meestal is ze slechts 3 tot 5 centimeter groot. Ze heeft een grote uitstekende spriet op de kop. Deze soort wordt gevangen in de Noordelijke Atlantische Oceaan, rond Noorwegen en IJsland.

De rivierkreeft die je in de winkel koopt, is meestal al gekookt, (vaak ook al gepeld) en voorverpakt en hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden. Rivierkreeft is het hele jaar door verkrijgbaar. Rivierkreeften zijn pas als ze gekookte zijn felrood van kleur en het vlees van het dier is wit-rood. Vers gevangen rivierkreeften hebben een groenachtige tot roodbruine kleur. De smaak van het dier is fris en zoetig. Van een kilo rivierkreeft blijft ongeveer 230 gram vlees over.

Enkele gebruiksvormen van Rivierkreeftjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rivierkreeftjes