Moutstroop

Hier vertellen wij je alles over Moutstroop. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Moutstroop.

Gebruik van Moutstroop

Moutstroop heeft een lichte kleur en een duidelijke moutsmaak. Moutstroop wordt gebruikt als zoetmiddel. Soms wordt het gebruikt in brood om het een bruine kleur te geven. Het heeft een iets hogere zoetkracht dan tafelsuiker. Het wordt veel verwerkt in sportdrankjes en snoep. De reden daarvoor is gelegen in de werking van de zoetstof. Omdat de moutstroop de bloedsuikerspiegel snel en hoog laat stijgen, krijgt men er onmiddellijk meer energie van. In de keuken kun je moutstroop gebruiken om sauzen en pudding dunner te maken. Het hoge gehalte aan enzymen in de stroop zet het bindmiddel (bloem, maïzena) om in suiker, waardoor het zijn bindkracht verliest. Wanneer je moutstroop als vervanging gebruikt in gebak, houd er dan rekening mee dat de stroop minder goed bindt dan suiker. Moutstroop wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt, bijvoorbeeld in de marinade voor Peking Eend. Het krijgt hierdoor de bekende rode laklaag. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om andere vleesgerechten van een dergelijke laklaag te voorzien. Er bestaat ook Maltose dextrine, dit is maltose in poedervorm. Deze vorm van maltose laat zich gemakkelijk oplossen in dranken, bijvoorbeeld vruchtensap, melk en gerechten als appelmoes en pudding.

  • maltoseLatijnse naam
  • zie etiketHoudbaarheid
  • gewone en biologischeSoorten
  • SmaakmakersCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Moutstroop

Mout is een grondstof van bier en andere alcoholische drank, waaronder jenever en whisky. Moutstroop is een bekend ingrediënt in bier. Moutstroop, ook bekend als maltose, wordt voornamelijk gemaakt uit gekiemde gerst. Soms wordt het ook wel gemaakt uit andere granen (bijvoorbeeld maïs), maar gerst is de meest gebruikte. Mouten is de benaming voor het omzetten van zetmeel uit het graan in suikers. Voor het proces wordt het graan geweekt. Het graan wordt verschillende keren onder water gezet en gaat vervolgens kiemen. Het is een proces van zes dagen alvorens de korrels voldoende gekiemd zijn. Dan wordt het graan fijngemalen en ingedikt tot stroop. De kleur van de moutstroop kan variëren. De kleur wordt donker door het graan op hoge temperatuur te drogen. De smaak kan worden aangepast door het graan te roosteren. In veel producten is moutstroop een geraffineerde suiker, hoewel in biologische producten dan wel in mindere mate. Moutstroop is een dikke, plakkerige substantie. Het is verkrijgbaar in de toko en Aziatische supermarkt en in de natuur- of reformwinkel. Bewaar de stroop op een droge plaats. Raadpleeg voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking.

Enkele gebruiksvormen van Moutstroop

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Maltose
  • moutsiroop

Onze laatste recepten met Moutstroop