Tonkabonen

Hier vertellen wij je alles over Tonkabonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tonkabonen.

Gebruik van Tonkabonen

Tonkabonen worden gebruikt als smaakmaker, trendy is op dit moment bijvoorbeeld het gebruik ervan in chocoladeproducten. Tonkabonen zijn er in diverse soorten. De bonen die in rum worden gekweekt, worden vooral gebruikt als smaakmaker in desserts. Het aroma van de tonkaboon wordt veel gebruikt in ganache (crème voor garnering van desserts) of in karamelsuikerwerk. Hiervoor worden de bonen gebroken of geraspt. De snippers worden meegekookt in de room of melk en op een manier dat de smaak goed afgeeft. Daarna wordt het mengsel gezeefd. De tonkaboon is namelijk zelf niet eetbaar. 1 tonkaboon weeg 1 tot 2 gram. Je kunt tonkabonen in kleine hoeveelheden (meestal 50 gram) kopen bij de professionele horeca winkels (horeca groothandel) of bij speciaalzaken. Bewaar de bonen droog en koel. 1 tonkaboon kun je eventueel vervangen door een kwart vanillestokje.

  • Dipteryx odorataLatijnse naam
  • SmaakmakersCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Tonkabonen

Tonkabonen worden ingevoerd uit Zuid-Amerika en in het bijzonder uit Venezuela. Ze komen ook gecultiveerd voor in West-Afrika en vooral in Nigeria. Tonkabonen groeien aan de tonkaboom. Deze boom draagt vruchten die een pit bevatten. Die pit is de tonkaboon. Tonkabonen zijn zwarte, smalle langwerpige en gerimpelde bonen. De binnenkant van de boon is bruin. Nadat de pitten zijn geoogst, worden ze gedroogd. Daarna worden ze een etmaal geweekt in alcohol. Dit kan pure alcohol zijn of bijvoorbeeld rum. In rum geweekte tonkabonen geven een smaak van vanille, amandel en rum. Dit maakt ze een perfecte smaakmaker van desserts en patisserie. Na het toevoegen van de alcohol worden de bonen vervolgens weer gedroogd. Tijdens de tweede droging vindt een proces van fermentatie plaats. Er vormen zich aan de buitenkant van boon couraminekristallen die de belangrijkste smaakstof van tonkabonen levert. Het gebruik van de tonkaboon als smaakmaker is omstreden, omdat de tonkaboon op de lijst van planten voorkomt die niet in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt. Dit komt door de aanwezigheid van coumarine. De coumarine die zorgt voor de typische smaak van de tonkaboon zorgt ervoor dat de tonkaboon tot 10 procent coumarine bevat. Coumarine kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Coumarine is een bloedverdunner. Bij grote inname kan het leverschade, nierschade en hoofdpijnen veroorzaken. Men vermoedt daarnaast dat coumarine kankerverwekkend is. Om deze redenen is het gebruik van tonkabonen in de Verenigde Staten al sinds 1954 verboden. In ons land is het gebruik van tonkabonen sinds 1997 door regels beperkt. Ze staan op de lijst van gevaarlijke planten die niet in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt. Dit houdt in dat het gebruik van tonkabonen in gerechten is verboden. Echter, er is een bepaling bij Koninklijk Besluit dat het verbod niet van toepassing is voor de productie van aroma’s van tonkabonen.

Enkele gebruiksvormen van Tonkabonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tonkabonen