Chocolade

Hier vertellen wij je alles over Chocolade. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chocolade.

Gebruik van Chocolade

Chocolade

Cacaopoeder wordt vooral gebruikt om een chocoladedrank van te maken. Chocolade wordt verwerkt in snoep, koek, en gebak. Veel chocolade wordt kant-en-klaar verkocht en zodanig gegeten. De chocoladerepen laten zich au-bain-marie goed smelten en de gesmolten chocolade wordt gebruikt als garnering voor desserts, ijs, en gebak. De techniek au-bain-marie gaat als volgt. Breek de stukjes chocolade in een kom. Zet deze op een pan kokend water maar zorg ervoor dat de kom niet het water raakt. De chocolade mag niet aanbranden, maar moet langzaam gesmolten worden. Gebruik het liefst chocolade met een hoog cacaogehalte (hoger dan 70%). U vindt de informatie hierover op de verpakking.

  • witte chocolade, melk chocolade en pure chocoladeSoorten
  • SnoepCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Chocolade

Chocolade wordt gemaakt van cacao die gewonnen wordt uit de cacaoboon, de pit van de vrucht van de cacaoboon. In Europa wordt chocolade in de vorm van repen, bonbons en koekjes verkocht. Ook kan men in de winkel losse cacaopoeder kopen. Je kunt chocolade in alle vormen vinden. Voor de verschillende feestdagen als Sinterklaas, Pasen en de kerstdagen worden bijpassende chocoladefiguren verkocht. De kwaliteit van chocolade hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de bonen en de manier waarop de bonen geroosterd en verwerkt worden.

De cacaomassa in chocolade kan variëren van 30% tot 80%. Pure (bittere) chocolade heeft een grotere cacaomassa dan pure chocolade. Toevoeging van gecondenseerde melk of poedermelk en suiker maakt de chocolade zachter. Men verkrijgt op deze manier melkchocolade. In witte chocolade zit alleen cacaoboter die uit de chocolade wordt gehaald, gemengd met gecondenseerde melk en suiker. Wanneer de cacaoboter uit de chocoladevloeistof wordt verwijderd, verkrijg je cacao. Gemalen en gezeefd wordt dit verkocht als cacaopoeder.

Chocolade kan niet tegen vochtigheid. Vocht tast niet alleen de natuurlijke glans van chocolade aan maar wijzigt ook de fysische eigenschappen van het product. Moeilijk smelten of bewerken zijn daar de gevolgen van. Ook licht en lucht tasten de smaak en het uiterlijk van chocolade aan. Bewaar chocolade op een droge, koele plaats (tussen 12 en 20 graden, afgesloten van licht en lucht. Bewaar ze niet in de koeling. Belangrijk is ook dat de temperatuur constant blijft. Chocolade neemt zeer makkelijk vreemde geuren op. Bewaar hem dus op een neutraal geurende plaats. Een geopende verpakking moet na gebruik goed dicht gemaakt worden. Wikkel de chocolade bijvoorbeeld in een stuk aluminiumfolie. Pure chocolade is ongeveer één jaar houdbaar. Witte chocolade is ongeveer 8 maanden houdbaar. Daarna loopt de kwaliteit terug.

Enkele gebruiksvormen van Chocolade

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chocolade