Marsepein

Hier vertellen wij je alles over Marsepein. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Marsepein.

Gebruik van Marsepein

Marsepein

Van marsepein kun je zelf leuke figuren maken. Je kunt de figuren betrekking laten hebben op degene waar je de marsepein aan wilt geven. Om marsepein leuke kleurtjes te geven kun je gebruik maken van natuurlijk kleurstoffen zoals bietensap, wortelsap, limonadesiroop of (kunstmatige)levensmiddelenkleurstoffen. Je kunt de marsepeinen figuurtjes voor decoratieve doeleinden gebruiken, om er bijvoorbeeld een verjaardagstaart mee te versieren. Marsepein combineert prima met veel zoete ingrediënten. Van blokjes cake kun je met marsepein prachtige petit fours (kleine gebakjes) maken.

  • de basis kan uit amandelen bestaan, of bonen (goedkopere kwaliteit)Soorten
  • SnoepgoedCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Marsepein

Marsepein is een product dat gemaakt wordt van een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Op dezelfde wijze wordt ook amandelspijs gemaakt. Marsepein heeft echter een veel fijnere structuur omdat het veel fijner wordt gemalen. Marsepein wordt veel met (al dan niet natuurlijke) kleurstoffen gekneden tot leuke figuurtjes. Zo kan marsepein als snoepgoed worden gegeten, of voor decoratie op taarten of andere zoetigheden worden gebruikt. Rond de Sinterklaastijd of Pasen liggen er veel figuurtjes van marsepein in de winkels die betrekking hebben op de feestdagen.

Marsepein werd in de achtste eeuw al gemaakt in het Midden-Oosten. Via Venetië kwam de marsepein naar Europa. In Noord-Italie heerste een enorme droogte die de graanoogst deed mislukken. De Noord-Italianen maakten van amandelen, suiker en water een soort “brood”. Het Duitse Lübeck en het Italiaanse Venetië onderhielden innige contacten. Toen de hongersnood ook in Noord-Duitsland begon, werd hier de Italiaans “oplossing” overgenomen. In Venetië werd het verzonnen brood “Marci panis” genoemd, vertaald: “het brood van de heilige Marcus”. En zo ontstond het welbekende Lübecker Mazipan. In Nederland gaat de geschiedenis van het marsepein terug tot de zeventiende eeuw. De heilige Sint-Nicolaas was beschermheer van het huwelijk en het gezin. Rond Sinterklaastijd konden jongens door een stuk marsepein aan een meisje te geven laten zien dat zij het meisje wel heel erg lief vonden.

Marsepein is er in veel soorten kwaliteit. Goedkope marsepein wordt veel gemaakt van witte bonen. Dit is een goedkopere grondstof dan amandelen. Ook kan door de verhouding tussen het suikergehalte en amandelgehalte veel kwaliteitsverschil ontstaan. Marsepein is verkrijgbaar in de supermarkt en bij de bakker. Marsepein is beperkt houdbaar. De houdbaarheid heeft veel te maken met de samenstelling van de marsepein. Zie daarom voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. Je kunt marsepein overigens ook eenvoudig zelf maken.

Enkele gebruiksvormen van Marsepein

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Marsepein