Gember
Hier vertellen wij je alles over Gember. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gember.
Gebruik van Gember
Djahé wordt in de Oosterse keuken voor in hartige gerechten gebruikt en in de Westerse keuken wordt het juist in hartige gerechten gebruikt. Gember neutraliseert een vette smaak. Stemgember smaakt prima bij kaas, zoetzure varkensvleesgerechten, gebak en pudding. In Engeland maken ze van gember gingerale (gemberbier).
Verse gemberwortel kunt u voor gebruik schillen en vervolgens raspen of in plakjes of stukjes snijden. Djahé is klaar voor gebruik. U gebruikt de poeder overigens alleen in warme gerechten. De plakjes gedroogde gemberwortel moet u eerst overgieten met een Betje kokend water en ongeveer een half uur laten weken voor gebruik. (Met uitzondering van bereidingen in stoofgerechten die lang gestoofd moeten worden). Stemgember gebruikt u kant-en-klaar. Ze kunnen gebruikt worden in warme en koude gerechten. Gekonfijte gember kan worden gegeten als snoep of verwerkt worden in brood en gebak.
- zingiber officinaleLatijnse naam
- verse en gedroogde gemberwortel, gekonfijt, op siroop en djahéSoorten
- SpecerijenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Gember
Gemberwortel wordt bij voorkeur vers gebruikt. Andere soorten zijn de gedroogde gemberwortel, de gekonfijte gember en stemgember. Met stemgember worden de bolletjes gember op siroop bedoeld die in potjes worden aangeboden. Stemgember wordt vooral geïmporteerd uit China en Australië. Stemgember en gekonfijte gember hebben een erg zoete gembersmaak. De verse en gedroogde gember komt voornamelijk uit India. Daar wordt 50% van alle gember verbouwd. De Latijnse naam van gember is Zingiber officinale. Zingiber is afgeleid uit het Sanskriet (een oude Indo-Europese taal) Singabera, wat “gewei” betekent. Gedroogde gemberwortel heeft het model van een gewei.
Djahé stamt van het Indonesische woord jahé. Het betekent gedroogde gemberwortel. Djahé betekent gemalen en gedroogde gemberwortel. Maar in Nederland gebruikt men het woord djahé eigenlijk voor alle soorten gember. Djahé heeft een kruidige, prikkelende frisse en een beetje zoete smaak. Voor het maken van djahé zijn de gemberwortels gewassen, gekookt en vervolgens in de zon gedroogd. Daarna worden de gedroogde wortels gemalen tot poeder. De smaak van gedroogde gemberpoeder is sterker en doordringender dan bij verse gember.
De gemberpoeder (djahé), kunt u in de meeste supermarkten wel krijgen. Ze verkopen er ook gekonfijte gember of stemgember. U vindt deze producten bij de bakproducten. De verse of gedroogde gemberwortel is niet altijd verkrijgbaar in de gewone supermarkt. U kunt hiervoor terecht bij speciaalzaken of de toko’s. Djahé kan men het beste op een droge, koele en donkere plaats bewaren. De poeder is heel lang houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van Gember
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Gember
- Djahé
- Gemberwortel
- Gemberpoeder
- Gembersiroop
- Djahe
- Gemberbolletjes
- Gembersnippers
- Gemberwortelrasp
- Gembernat
Onze laatste recepten met Gember
-
Recept
Pompoensoep430m
-
Recept
Bollywood marinade45m
-
Recept
Pumpkin spice (Amerikaanse pompoentaart specerijenmix)45m
-
Recept
Varkensvlees op z'n Vietnamees44u
-
Recept
Pompoensoep435m
-
Recept
Japans rundvlees410u