Forel

Hier vertellen wij je alles over Forel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Forel.

Gebruik van Forel

Forel

Forel is een veelzijdige vis in de keuken. U kunt hem op verschillende manieren bereiden. De vis is geschikt om te koken, te stoven of te pocheren. Gekookte forel is smakelijk met een eenvoudig botersausje. U kunt hem vullen en bereiden in de oven. De structuur van het visvlees maakt hem een prima vis om te grillen of voor bereidingen op de barbecue. Hiervoor kunt u een handige visklem gebruiken, maar u kunt hem ook met allerlei lekkers inpakken in aluminiumfolie. Forel combineert goed met allerhande groenten en kruiden. U kunt de forel ook eenvoudig bakken met wat peper en zout. Garneer hem met wat plakjes citroen.

  • Salmo gairdneriLatijnse naam
  • vers: 1 dag (ingevroren: 2 tot 3 maanden)Houdbaarheid
  • Euraziatische (zee-, meer-, en beekforel), zalmforellen, Amerikaanse forellenSoorten
  • ZoetwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Forellen

De forel is een zoetwatervis. Er zijn veel soorten vis die forel genoemd worden. Onder de Euraziatistische forellen horen de zee-, meer-, en beekforellen. Er zijn verschillende zalmforellen. Die naam klopt overigens niet, want het betreft geen zalmvis. De vissen hebben visvlees met een roze kleur en dragen daarom deze naam. Ten slotte is er de Amerikaanse forel. Hieronder hoort de regenboogforel. De regenboogforel is de forel die het meest geconsumeerd wordt en de soort die hiertoe voornamelijk gekweekt wordt. Dat gebeurt voornamelijk in Denemarken. Nederland heeft vier forelkwekerijen. Deze zijn goed voor een opbrengst van 100 ton forel per jaar.

De regenboogforel wordt gekweekt en deze forel wordt het meest verkocht. Hij is door het kweken het hele jaar door verkrijgbaar. De huid van de regenboogforel heeft een zilverachtig beige kleur. Er loopt een oranjeroze tot roodpaarse streep over de lengte van de flank. Verder zijn er op het hele lichaam, met uitzondering van de buik, zwarte stippen te zien. De regenboogforel kan 115 centimeter lang worden. Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht en heeft een zoetige geur. Forellen worden als hele vis verkocht en als visfilets. Ze worden ook gerookt verkocht of als diepvriesproduct. Verse vis eet u het beste op de dag van de aankoop. Verse vis is in de koelkast nog hooguit één dag houdbaar. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0 graden Celsius, met ijs. U kunt de forel op de dag van aankoop ook invriezen. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat raadpleegt u voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking.

Het is erg goed voor de gezondheid om twee keer per week vis op het menu te zetten. Vis is licht verteerbaar en heeft gezonde vitamines en mineralen. Het vlees van de verschillende forelsoorten heeft een gematigd vetgehalte. Daarnaast bevat forel veel onverzadigde vetten. Deze vetten werken cholesterolverlagend en zijn gunstig voor hart- en bloedvaten.

Enkele gebruiksvormen van Forel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Forel