Tilapia
Hier vertellen wij je alles over Tilapia. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tilapia.
Gebruik van Tilapia
Tilapia filets zijn graatvrij. Hierdoor zijn ze makkelijk te bereiden. U kunt de filets marineren of paneren. U kunt ze bakken, stomen, grillen, pocheren, stoven, of verwerken in roerbakgerechten. U kunt tilapia in gerechten vervangen door kabeljauw of nijlbaars. Door de stevige structuur van het visvlees is deze vissoort prima geschikt voor het bereiden van ovenschotels. Door de milde smaak kan tilapia met alle soorten groenten gecombineerd worden. De vis kan worden geserveerd met aardappelproducten, pasta en rijst. De vis combineert ook goed met andere vissoorten of zeevruchten (zoals garnalen) in een vispotje of vissoep.
- Oreochromis mossambicus/Oreochromis niloticusLatijnse naam
- vers: maximaal twee dagen, bevroren: ongeveer 2 maandenHoudbaarheid
- rode en zwarte tilapia Soorten
- ZoetwatervissenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Tilapia
De tilapia is een baarsachtige tropische zoetwatervis. Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden-Oosten, maar wordt tegenwoordig ook kleinschalig in Nederland en België gekweekt voor consumptie. De vis wordt eveneens op grote schaal in Aziatische en Afrikaanse landen gekweekt. Tilapia komt voor in verschillende kleuren waaraan de verschillende soorten herkend kunnen worden. De bekendste soorten zijn de rode en de zwarte tilapia die ook veel gebruikt worden voor de kweek. De duurdere tilapia uit Nederland of België wordt gekweekt in visbassins op milieuvriendelijke wijze. Men kweekt de tilapia op een ecologisch verantwoorde wijze, volgens kwaliteitsnormen (volgens HACCP). Men voedt de vis met voornamelijk plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige vis wordt.
De kweek van tilapia heeft in Nederland sinds 1995 een grote vlucht genomen. De vis is een makkelijke vis om te kweken. Veel varkenshouders in het zuiden van Nederland zijn na de laatste pestepidemie overgestapt naar het kweken van de Tilapia in kweekvijvers. Tilapia wordt dan ook tegenwoordig in de meeste supermarkten aangeboden in de vorm van diepgevroren tilapia filet.
Omdat tilapia wordt gekweekt, kunt u deze vis het hele jaar door verkrijgen. Tilapia heeft wit met rood visvlees. De smaak van tilapia is lichtzoet. Het vlees heeft een stevige structuur. Tilapia filets zijn graatvrij en hierdoor makkelijk te bereiden. U kunt tilapia vers en diepgevroren kopen. De diepgevroren tilapia wordt over het algemeen als filets verkocht. Verse vis is over het algemeen het lekkerst op de dag van aankoop. U kunt verse vis hooguit twee dagen in de koelkast bewaren. U kunt hem ook invriezen.
Enkele gebruiksvormen van Tilapia
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Tilapia
-
Recept
Italiaanse Tilapia420m
-
Recept
Krokante tilapia met mediterrane aardappelpuree425m
-
Recept
Tilapia uit de oven met wasabikorst420m
-
Recept
Tilapia-rolletjes met gerookte zalm420m
-
Recept
Vispotje430m
-
Recept
Tilapia met bladerdeeg440m