Barbecueën

Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën wordt in de open lucht gedaan. Het barbecueën wordt gezien als een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten bij uitgenodigd. De combinatie van het mooie weer en het eten en vertoeven in de buitenlucht maakt het voor veel mensen een plezierige bezigheid. Het barbecueën wordt ook veel afgekort tot BBQ.

Er zijn verschillende soorten barbecues en er zijn ook verschillende technieken om te barbecueën. Omdat er tegenwoordig ook (kleine) elektrische barbecues zijn, is het ook mogelijk om binnen te barbecueën. Er kan onderscheid gemaakt worden in houtskoolbarbecues, gasbarbecues, elektrische barbecues en pelletbarbecues. Daarnaast kan de kooktechniek barbecueën onderverdeeld worden in direct en indirect grillen. Direct grillen is een kooktechniek waarbij het braden van voedsel direct boven de warmtebron wordt gedaan. De bereidingstijd is kort en is daarom geschikt voor eten dat kort gebakken hoeft te worden en bijvoorbeeld maar 1 keer hoeft worden omgedraaid. Steak, karbonade, kipfilet zijn daar voorbeelden van. Met de indirecte methode van grillen krijgt het vlees een typische barbecuesmaak en wordt het product bruin en knapperig. De warmte gaat via een deksel of kap langs de zijkant van het eten naar boven en hierbij wordt het voedsel langzaam en gelijkmatig gaar. De indirecte grillmethode is geschikt voor vlees en groente welke snel uitdroogt of verbrandt. Braadvlees, heel gevogelte, ribben en visfilets zijn hier voorbeelden van.

Lees ook

  • Frituren
    Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hier
  • Inkoken
    Inkoken is een kooktechniek waarbij vloeistof een dikkere structuur en sterkere smaak krijgt door (sterke) verhitting.
  • Fileren
    Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet