Trekken
Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het wordt vooral gedaan om een bouillon of fond te maken.
Voor de bereiding van een bouillon wordt gestart met koud water waaraan de ingrediƫnten worden toegevoegd. Het water wordt langzaam opgewarmd. Het water mag zachtjes koken (zonder deksel). Als de eiwitten in het vlees en botten gaan stollen, vormen deze een schuimlaag. Deze schuimlaag kan worden verwijderd met een schuimspaan (afschuimen). Het schuim is bitter en maakt de bouillon troebel. Voor een fond wordt de vloeistof ingedampt tot een dikke stroop.
Voor de bereiding van een bouillon wordt gestart met koud water waaraan de ingrediƫnten worden toegevoegd. Het water wordt langzaam opgewarmd. Het water mag zachtjes koken (zonder deksel). Als de eiwitten in het vlees en botten gaan stollen, vormen deze een schuimlaag. Deze schuimlaag kan worden verwijderd met een schuimspaan (afschuimen). Het schuim is bitter en maakt de bouillon troebel. Voor een fond wordt de vloeistof ingedampt tot een dikke stroop.
Lees ook
- Kloppen
Kloppen of opkloppen kun je op twee verschillende manieren. Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht - Emulgeren
Emulgeren is een kooktechniek waarbij met behulp van een emulgator twee stoffen gemengd kunnen worden, die normaliter niet met elkaar zouden mengen. Meestal gaat het om e - Braadstomen
Braadstomen is het braden van vlees, vis, gevogelte en groenten met verschillende smaakmakers in een braadzak in de oven of magnetron. Een braadzak is een zak van doorsch