Römertopf

De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Romeinse stoofpot en verwijst naar het gebruik van deze schaal door de Romeinen. Het is een gezonde manier van eten bereiden. De ingrediënten worden namelijk gegaard in de stoom die in de schaal ontstaat tijdens het bakproces in de oven. Hierdoor gaan vitamines en mineralen niet verloren.

Een römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen. Hij mag dan ook niet in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Voor gebruik moet de schaal minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal neemt daarbij dit vocht op. De schaal wordt vervolgens met de te bereiden ingrediënten in de oude oven geplaatst en warmt langzaam op. Hoe meer de schaal wordt gebruikt, des te meer het de aroma’s van de gerechten opneemt, wat voor een steeds bijzondere smaakbeleving zorgt. Plaats de hete römertopf nooit direct uit de oven op een koud oppervlak, maar maak altijd gebruik van een onderzetter.

Lees ook

  • Schwenkbraten
    Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettinge
  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Wellen
    Wellen is een kooktechniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen in koud, lauwwarm of tegen de kook in water of andere vlo