Sauteren

Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, geproportioneerde stukken van gelijke grootte en dikte gebakken bij een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius. Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat het product in de pan in korte tijd de juiste gaarheid bereikt, aan de buitenkant zich een krokante korst vormt en een grillsmaak krijgt.

Sauteren wordt gedaan met plantaardige en dierlijke producten met een zachte of malse structuur. Plantaardige producten met een harde structuur zullen eerst moeten worden voorgegaard, zoals bij aardappelen. Vlees met veel en taai bindweefsel is voor deze kooktechniek ongeschikt. Om snel en gelijktijdig te kunnen garen, horen de producten op gelijke grootte gesneden te worden. Er wordt zo weinig mogelijk vetstof gebruikt, net genoeg om het product niet te laten vastkleven aan de pan.

Lees ook

  • Afschuimen
    Tijdens de bereiding van bijvoorbeeld soep, bouillon, jam, gelei of suikerstroop verschijnt er vaak schuim en drijven er andere (ongewenste) stoffen naar boven. Het schui
  • Poffen
    Poffen is een manier van bereiden van producten, waarbij je ze door de warmte laat poffen. Je legt ze in hete as of in de oven om te garen. Aardappelen en kastanjes zijn
  • Larderen
    Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo