Sauteren

Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, geproportioneerde stukken van gelijke grootte en dikte gebakken bij een temperatuur tussen 140 en 160 graden Celsius. Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat het product in de pan in korte tijd de juiste gaarheid bereikt, aan de buitenkant zich een krokante korst vormt en een grillsmaak krijgt.

Sauteren wordt gedaan met plantaardige en dierlijke producten met een zachte of malse structuur. Plantaardige producten met een harde structuur zullen eerst moeten worden voorgegaard, zoals bij aardappelen. Vlees met veel en taai bindweefsel is voor deze kooktechniek ongeschikt. Om snel en gelijktijdig te kunnen garen, horen de producten op gelijke grootte gesneden te worden. Er wordt zo weinig mogelijk vetstof gebruikt, net genoeg om het product niet te laten vastkleven aan de pan.

Lees ook

  • Blind bakken
    Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt
  • Barbecueën
    Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word
  • Barderen
    Barderen is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen worden omwikkeld met spek om uitdroging tijdens het bereiden te voorkomen.