Blind bakken

Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt, maar enkel dient om het deeg goed in vorm te houden. Blind bakken wordt gedaan bij taartbodems waarvan de vulling minder tijd nodig heeft om te garen dan het deeg of bij taarten waarbij de vulling niet wordt meegebakken.

Verdeel het deeg over de taartvorm en dek het af met gekreukeld bakpapier. Wanneer je het bakpapier van tevoren kreukelt, is het na het bakken eenvoudiger los te trekken en je voorkomt daarmee dat je stukjes van de taartbodem kapot trekt. Gebruik liever geen aluminiumfolie hiervoor, want deze neigt eerder aan het deeg vast te plakken. Vul de vorm met een vulling naar keuze. Je kunt er gedroogde peulvruchten voor gebruiken, of kersenpitten, speciale bakkorrels of iets dergelijks. Het moet voldoende gewicht hebben om het deeg tijdens het bakken in vorm te houden. Bak een grote taartbodem eerst 10 minuten blind en daarna nog eens 10 minuten zonder de vulling. Wordt de taart daarna niet meer met een vulling gebakken, reken dan op twee keer en kwartier voor het bakken.

Lees ook

  • Afblussen
    Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee
  • Au bain-marie
    Au bain-marie is een kooktechniek waarbij ingrediƫnten worden verwarmd in een kom of pan die in een pan wordt geplaatst met heet of zachtjes kokend water. Dit wordt geda
  • Aanbraden
    Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert