Blind bakken

Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt, maar enkel dient om het deeg goed in vorm te houden. Blind bakken wordt gedaan bij taartbodems waarvan de vulling minder tijd nodig heeft om te garen dan het deeg of bij taarten waarbij de vulling niet wordt meegebakken.

Verdeel het deeg over de taartvorm en dek het af met gekreukeld bakpapier. Wanneer je het bakpapier van tevoren kreukelt, is het na het bakken eenvoudiger los te trekken en je voorkomt daarmee dat je stukjes van de taartbodem kapot trekt. Gebruik liever geen aluminiumfolie hiervoor, want deze neigt eerder aan het deeg vast te plakken. Vul de vorm met een vulling naar keuze. Je kunt er gedroogde peulvruchten voor gebruiken, of kersenpitten, speciale bakkorrels of iets dergelijks. Het moet voldoende gewicht hebben om het deeg tijdens het bakken in vorm te houden. Bak een grote taartbodem eerst 10 minuten blind en daarna nog eens 10 minuten zonder de vulling. Wordt de taart daarna niet meer met een vulling gebakken, reken dan op twee keer en kwartier voor het bakken.

Lees ook

  • Klaren (bouillon)
    Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w
  • Konfijten
    Konfijten is een oude conserveringstechniek. Er zijn twee manieren om te konfijten. Groenten en fruit worden geconserveerd door te konfijten met suiker. Vlees en gevogelt
  • Poffen
    Poffen is een manier van bereiden van producten, waarbij je ze door de warmte laat poffen. Je legt ze in hete as of in de oven om te garen. Aardappelen en kastanjes zijn