Bakken

Bakken is een vrij algemene term. Het heeft meerdere betekenissen met een gemeenschappelijk doel, namelijk het garen van een product en het te voorzien van een smakelijke, bruine korst. Bakken doe je normaliter in een oven. Maar met bakken kan ook de kooktechniek bedoeld worden van het bruin en geheel of gedeeltelijk gaar bakken van vlees of vis in een pan op hoog vuur.

In bijna alle gevallen met betrekking tot het bakken in een oven is het nodig om de oven voor te verwarmen. Hoe lang een product in de oven moet, is afhankelijk van het soort product, de grootte en hoeveelheid ervan, en de gewenste gaarheid. Ook hangt de baktijd van het soort oven af. De temperatuur van de oven is voor bakken nooit lager dan 130 graden Celsius. De juiste temperatuur verschilt enorm per beslagsoort. Cake wordt doorgaans op 160 graden Celsius gebakken. Tijdens het bakproces verandert het vocht in damp en zet de lucht in het beslag uit. Hierdoor neemt het volume van het beslag toe. Brooddeeg wordt normaal gebakken bij een temperatuur van 200 tot 220 graden Celsius.

Lees ook

  • Inkoken
    Inkoken is een kooktechniek waarbij vloeistof een dikkere structuur en sterkere smaak krijgt door (sterke) verhitting.
  • Steengrillen
    Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsi
  • Afblussen
    Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee