Bakken
Bakken is een vrij algemene term. Het heeft meerdere betekenissen met een gemeenschappelijk doel, namelijk het garen van een product en het te voorzien van een smakelijke, bruine korst. Bakken doe je normaliter in een oven. Maar met bakken kan ook de kooktechniek bedoeld worden van het bruin en geheel of gedeeltelijk gaar bakken van vlees of vis in een pan op hoog vuur.
In bijna alle gevallen met betrekking tot het bakken in een oven is het nodig om de oven voor te verwarmen. Hoe lang een product in de oven moet, is afhankelijk van het soort product, de grootte en hoeveelheid ervan, en de gewenste gaarheid. Ook hangt de baktijd van het soort oven af. De temperatuur van de oven is voor bakken nooit lager dan 130 graden Celsius. De juiste temperatuur verschilt enorm per beslagsoort. Cake wordt doorgaans op 160 graden Celsius gebakken. Tijdens het bakproces verandert het vocht in damp en zet de lucht in het beslag uit. Hierdoor neemt het volume van het beslag toe. Brooddeeg wordt normaal gebakken bij een temperatuur van 200 tot 220 graden Celsius.
In bijna alle gevallen met betrekking tot het bakken in een oven is het nodig om de oven voor te verwarmen. Hoe lang een product in de oven moet, is afhankelijk van het soort product, de grootte en hoeveelheid ervan, en de gewenste gaarheid. Ook hangt de baktijd van het soort oven af. De temperatuur van de oven is voor bakken nooit lager dan 130 graden Celsius. De juiste temperatuur verschilt enorm per beslagsoort. Cake wordt doorgaans op 160 graden Celsius gebakken. Tijdens het bakproces verandert het vocht in damp en zet de lucht in het beslag uit. Hierdoor neemt het volume van het beslag toe. Brooddeeg wordt normaal gebakken bij een temperatuur van 200 tot 220 graden Celsius.
Lees ook
- Pocheren
Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren - Geleren
Geleren is het bedekken van gerechten met een gelei. Het wordt gedaan om een product te beschermen tegen uitdroging, om een product te verfraaien of om producten te binde - Braiseren
Braiseren wordt ook wel smoren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de