Wellen

Wellen is een kooktechniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen in koud, lauwwarm of tegen de kook in water of andere vloeistoffen wellen. Het doel van wellen is dat het voedingsmiddel vocht opneemt en daarmee zacht en vol wordt.

Wellen wordt veel gedaan met gedroogd fruit. Het gedroogd fruit wordt enige tijd in water geweld, dat tegen de kook wordt aangehouden. Het fruit wordt na enige tijd zacht, waardoor het verder in het gerecht verwerkt kan worden. Controleer bij het wellen of het fruit zacht genoeg is. Laat het niet te zacht worden. Krenten, rozijnen, kikkererwten en dergelijke kun je in koud of lauwwarm water of ander vocht wellen. Sommige producten hebben langere tijd nodig. Gedroogde bonen moeten soms wel 24 uur lang wellen voordat ze geschikt zijn voor verdere bereiding.

Lees ook

  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Farceren
    Farceren is het vullen van een product met een mengsel van vlees, vis, wild, gevogelte of groenten (een farce). Er zijn droge farces en vleesfarces. Een vleesfarce wordt
  • Stoven
    Stoven is een kooktechniek waarbij vlees met vloeistoffen in een gesloten (braad)pan op het fornuis wordt gegaard op een laag tot matig vuur. De bereidingstijd duurt doo