smoren

Smoren wordt ook wel braiseren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de technieken lijken veel op elkaar). Het verschil tussen smoren en stoven is dat in het eerste geval er weinig vocht wordt gebruikt, terwijl bij stoven juist meer vocht nodig is voor de bereiding. Soms is bij smoren het vocht uit eigen product al genoeg.

Voorafgaand aan het smoren, wordt het vlees, vis of gevogelte aangebraden en vervolgens met toevoeging van wat vocht verder gegaard. Tijdens het smoren houd je de deksel op de pan en is de temperatuur tegen de kook aan. De temperatuur van het vet mag niet te hoog worden door het vocht en ook blijven zo bepaalde smaakstoffen in het vet beter bewaard. Smoren wordt veel gedaan voor de bereiding van paddenstoelen en koolsoorten, maar ook bij kip, vlees en vis.

Lees ook

  • Barderen
    Barderen is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen worden omwikkeld met spek om uitdroging tijdens het bereiden te voorkomen.
  • Trekken
    Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het w
  • Klaren van boter (ghee)
    Geklaarde boter (ghee) wordt veel in de keuken gebruikt om sauzen als bearnaisesaus of een Hollandaise saus of om vlees in te bakken. Geklaarde boter heeft namelijk een h