smoren
Smoren wordt ook wel braiseren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de technieken lijken veel op elkaar). Het verschil tussen smoren en stoven is dat in het eerste geval er weinig vocht wordt gebruikt, terwijl bij stoven juist meer vocht nodig is voor de bereiding. Soms is bij smoren het vocht uit eigen product al genoeg.
Voorafgaand aan het smoren, wordt het vlees, vis of gevogelte aangebraden en vervolgens met toevoeging van wat vocht verder gegaard. Tijdens het smoren houd je de deksel op de pan en is de temperatuur tegen de kook aan. De temperatuur van het vet mag niet te hoog worden door het vocht en ook blijven zo bepaalde smaakstoffen in het vet beter bewaard. Smoren wordt veel gedaan voor de bereiding van paddenstoelen en koolsoorten, maar ook bij kip, vlees en vis.
Voorafgaand aan het smoren, wordt het vlees, vis of gevogelte aangebraden en vervolgens met toevoeging van wat vocht verder gegaard. Tijdens het smoren houd je de deksel op de pan en is de temperatuur tegen de kook aan. De temperatuur van het vet mag niet te hoog worden door het vocht en ook blijven zo bepaalde smaakstoffen in het vet beter bewaard. Smoren wordt veel gedaan voor de bereiding van paddenstoelen en koolsoorten, maar ook bij kip, vlees en vis.
Lees ook
- Klaren (bouillon)
Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w - Larderen
Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo - Raclette
Raclette is een van de nationale gerechten van Zwitserland. Raclette is afgeleid van het Franse woord râcler, wat schaven of schrapen betekent. Daarnaast is raclette ook