Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Tajine

De tajine is een traditionele stoofpot uit Noord-Afrika. Het wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten. Tajine betekent suddergerecht. De pot is gemaakt van klei. Klein neemt warmte traag en gelijkmatig op en houdt deze warmte vervolgens lang vast. Door de kegelachtige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt terug op het gerecht. Het lijkt op de werking van een braadpan. De ingrediŽnten kunnen op deze manier koken in het eigen kookvocht. Het maakt het toevoegen van vet overbodig.

Een nieuwe tajine moet eerst 24 uur lang geweekt worden in water en als je hem niet zo vaak gebruikt, is het aan te raden voor elk gebruik de pot een uur in het water te zetten. Dit voorkomt het barsten van de tajine bij hoge temperaturen. Vet de schaal en deksel voor het eerste gebruik in aan de binnenkant met zonnebloemolie. Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie trekt in het aardewerk. Deze handeling hoef je slechts eenmalig te doen. De tajine kan gebruikt worden op het gasfornuis, maar gebruik wel een sudderplaat of vlamverdeler. Je kunt hem ook gebruiken op een elektrische of keramische kookplaat, in de oven en op een houtskool of houtvuur buitenshuis. Zorg wel voor een gelijkmatige temperatuurswisseling, dus zet hem niet rechtstreeks uit de koelkast op het vuur. Zet een warme tajine altijd op een onderzetter. Koken in de tajine is eenvoudig. De ingrediŽnten worden in grove stukken gesneden. Schenk wat olie in de schaal en zet hem op laag vuur. Als de schaal goed warm is, worden de ingrediŽnten in de schaal geplaatst. Vlees wordt eerst bruin gebakken in een pan en onderin de schaal gelegd. De groenten worden op het vlees verdeeld met daar bovenop de kruiden. Het deksel wordt op de schaal geplaatst en op een laag vuur kan het geheel sudderen tot het gaar is. Af en toe moet men de inhoud daarbij voorzichtig omroeren.

Lees ook


Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven