Tajine

De tajine is een traditionele stoofpot uit Noord-Afrika. Het wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten. Tajine betekent suddergerecht. De pot is gemaakt van klei. Klein neemt warmte traag en gelijkmatig op en houdt deze warmte vervolgens lang vast. Door de kegelachtige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt terug op het gerecht. Het lijkt op de werking van een braadpan. De ingrediënten kunnen op deze manier koken in het eigen kookvocht. Het maakt het toevoegen van vet overbodig.

Een nieuwe tajine moet eerst 24 uur lang geweekt worden in water en als je hem niet zo vaak gebruikt, is het aan te raden voor elk gebruik de pot een uur in het water te zetten. Dit voorkomt het barsten van de tajine bij hoge temperaturen. Vet de schaal en deksel voor het eerste gebruik in aan de binnenkant met zonnebloemolie. Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie trekt in het aardewerk. Deze handeling hoef je slechts eenmalig te doen. De tajine kan gebruikt worden op het gasfornuis, maar gebruik wel een sudderplaat of vlamverdeler. Je kunt hem ook gebruiken op een elektrische of keramische kookplaat, in de oven en op een houtskool of houtvuur buitenshuis. Zorg wel voor een gelijkmatige temperatuurswisseling, dus zet hem niet rechtstreeks uit de koelkast op het vuur. Zet een warme tajine altijd op een onderzetter. Koken in de tajine is eenvoudig. De ingrediënten worden in grove stukken gesneden. Schenk wat olie in de schaal en zet hem op laag vuur. Als de schaal goed warm is, worden de ingrediënten in de schaal geplaatst. Vlees wordt eerst bruin gebakken in een pan en onderin de schaal gelegd. De groenten worden op het vlees verdeeld met daar bovenop de kruiden. Het deksel wordt op de schaal geplaatst en op een laag vuur kan het geheel sudderen tot het gaar is. Af en toe moet men de inhoud daarbij voorzichtig omroeren.

Lees ook

  • Canneleren
    Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m
  • Binden
    Binden is een kooktechniek waarbij een dunne vloeistof tot een dikke saus of stevige massa verandert. Het kan op verschillende manieren. Je kunt binden met een beurre man
  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr