Infuseren

Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten zodat zij hun aroma afgeven. Het bekendste voorbeeld is thee waarbij thee gemaakt wordt door het laten trekken van theeblaadjes in kokend water. Maar ook het trekken van bouillon is een bekend voorbeeld. Infuseren als kooktechniek is het onder vacuüm laten intrekken van aromastoffen in een vloeistof.

Je kunt eindeloos variëren met smaken en dat maakt de mogelijkheden met infusies enorm groot. Door het vacuüm laten intrekken van aromastoffen kunnen ze niet vervliegen en blijven ze in de vloeistof gevangen. Je kunt voor Infuseren gebruik maken van een vacumeermachine of vacuümzak. De vacuümzak kun je bijvoorbeeld vullen met geklaarde boter en een gepofte knoflook. Trek de zak vacuüm en laat hem in een warm waterbad of combisteamer op 75 graden Celsius minimaal twee uur trekken. De temperatuur moet laag blijven, anders zou de inhoud gaan karamelliseren.

Lees ook

  • Sueren
    Sueren is een kooktechniek waarbij groente wordt ontdaan van overtollig water, zonder het te laten kleuren. Het woord sueren is afgeleid van het Latijnse woord sudore, wa
  • Stomen
    Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. Het is een voorzichtige kooktechniek en daarom geschikt voor kwetsbare producten zoals fruit, groe
  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr