Fonduen

Fonduen is het dompelen van kleine stukjes voedingsmiddelen in een warme of hete vloeistof. Het woord fondue komt uit het Frans en betekent vertaald: gesmolten. Er zijn verschillende soorten fondue. De kaasfondue is waarschijnlijk afkomstig uit Zwitserland. De kaasfondue is oorspronkelijk een fondue waarbij men stukjes stokbrood dipt in gesmolten kaas waaraan een scheut witte wijn is toegevoegd. Daarnaast is er de vleesfondue, die ook wel fondue Bourguignonne wordt genoemd. De vleesfondue bestaat uit een pannetje kokend hete druivenpitolie waarin verschillende stukjes vlees worden gedoopt. Deze worden gegeten met verschillende sausjes. Visfondue wordt gedaan in visbouillon. De Oosterse of Chinese fondue lijkt of de vleesfondue, maar in plaats van olie bereid men de stukjes vlees, vis en groente in een bouillon. Ten slotte is er ook de chocolade fondue, waarbij men fruit en andere producten doopt in gesmolten chocolade.

Kaasfondue Voor een kaasfondue kunnen verschillende soorten kaas worden gebruikt. Er zijn veel recepten verkrijgbaar. Iedere kaas heeft zo een eigen smeltgedrag. Alle soorten kaas zijn geschikt om te gebruiken in een kaasfondue, mits ze geraspt of in kleine stukjes gesneden worden toegevoegd. Over het algemeen wordt de kaasfonduepan met een teentje knoflook voor gebruik ingewreven. Ook wordt er vaak een scheutje wijn toegevoegd. Vleesfondue Voor de vleesfondue gebruik je een liter olie voor vier tot zes personen. De olie moet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen maar wel zo neutraal zijn dat het vlees geen oliesmaak meekrijgt. Zonnebloemolie en arachideolie zijn zeer geschikt voor de vleesfondue. Per persoon reken je 200 gram vlees. Biefstuk, varkensvlees, kip en kalkoen, lamsvlees en gehakt zij prima vleessoorten voor de vleesfondue. Snijd ze in kleine stukken, zodat de binnenkant goed gaar kan worden. Serveer naast het vlees ook groente, sausjes en brood. Visfondue Bouillon geeft meer smaak aan vis, dus in de visfondue gebruik je bij voorkeur bouillon. Prima vissoorten voor de visfondue zijn stevige vissoorten als zalm, tongfilet, kabeljauwfilet en tonijnfilet en ook tarbot, zeeduivel of zeewolf. Daarnaast passen zeevruchten goed bij de visfondue, bijvoorbeeld gama’s of Sint Jakobsschelpen en mosselen. Oosterse of Chinese fondue Voor de Oosterse of Chinese fondue wordt de fonduepan gevuld met bouillon waarin vlees, vis, groente en mie wordt gedoopt. Gedurende de maaltijd wordt de bouillon door het koken van de verschillende ingrediënten steeds sterker van smaak. Aan het einde van de maaltijd, wordt de bouillon dan ook vaak verdeeld over de gasten opgedronken. Chocolade fondue Chocolade heeft een laag smeltpunt, waardoor je de chocolade eenvoudig gesmolten kunt houden met een waxinelichtje. Je kunt alle soorten chocolade gebruiken. Voor vier personen heb je 300 gram chocolade en 1 deciliter room nodig. Je kunt de chocolade in de magnetron smelten en als het roerbaar is de room er aan toevoegen.

Lees ook

  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr
  • Fruiten
    Fruiten is een kooktechniek waarbij kleingesneden groente, kruiden of specerijen al roerend in een pan op laag vuur worden verwarmd in wat vet.
  • Paneren
    Het paneren van vlees, kip, vis of kaas zorgt bij het bakken voor een krokant korstje. Je kunt paneren met bloem en paneermeel, broodkruim, beschuitkruimels of cornflakes