Pocheren

Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren wisselt de vloeistof smaak uit met het gerecht. Pocheren kun je in water met een scheutje azijn, in bouillon of wijn. Pocheren is een lichte kookmethode zonder bak- en braadproducten. Deze kooktechniek is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel, zoals eieren, vis, zeevruchten en fruit.

Gebruik voor het pocheren een onbedekte sauspan. Laat het water in de pan zachtjes koken, het oppervlak mag nauwelijks bewegen. Hoe dikker het product, hoe langer de bereiding tijd nodig heeft. Zachte visfilets zijn snel klaar, terwijl kipfilets langer tijd nodig hebben om te garen. Het beste resultaat krijg je als je de stukken est zachtjes laat pocheren en dan zonder vuur nog tien tot twintig in het vocht laat staan. Ei pocheren Gebruik twee pannen. De eerste pan vul je met water, zout en een scheut azijn. Breng dit zachtjes aan de kook. De andere pan vul je met warm water om de gepocheerde eieren warm te houden. Breek een vers ei in een kopje. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat het ei uit het kopje in het midden van de draaikolk glijden. Haal het ei na 3 minuten uit de pan met een schuimspaan en leg het in de pan met het warme water.

Lees ook

  • Roken
    Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze man
  • Wassen
    Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Gr
  • Blancheren
    Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.