Pocheren

Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren wisselt de vloeistof smaak uit met het gerecht. Pocheren kun je in water met een scheutje azijn, in bouillon of wijn. Pocheren is een lichte kookmethode zonder bak- en braadproducten. Deze kooktechniek is vooral geschikt voor kwetsbaar voedsel, zoals eieren, vis, zeevruchten en fruit.

Gebruik voor het pocheren een onbedekte sauspan. Laat het water in de pan zachtjes koken, het oppervlak mag nauwelijks bewegen. Hoe dikker het product, hoe langer de bereiding tijd nodig heeft. Zachte visfilets zijn snel klaar, terwijl kipfilets langer tijd nodig hebben om te garen. Het beste resultaat krijg je als je de stukken est zachtjes laat pocheren en dan zonder vuur nog tien tot twintig in het vocht laat staan. Ei pocheren Gebruik twee pannen. De eerste pan vul je met water, zout en een scheut azijn. Breng dit zachtjes aan de kook. De andere pan vul je met warm water om de gepocheerde eieren warm te houden. Breek een vers ei in een kopje. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat het ei uit het kopje in het midden van de draaikolk glijden. Haal het ei na 3 minuten uit de pan met een schuimspaan en leg het in de pan met het warme water.

Lees ook

  • Wellen
    Wellen is een kooktechniek die op verschillende manieren kan worden toegepast. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen in koud, lauwwarm of tegen de kook in water of andere vlo
  • Blind bakken
    Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt
  • Grillen
    Grillen is de populaire naam voor grilleren. Grillen is het bereiden van vlees of groente zonder toevoeging van vet op een rooster van een grillpan, een contactgrill, bar