Snelkookpan

De snelkookpan wordt ook wel hogedrukpan genoemd, omdat het een afgesloten pan is waarin producten onder hoge druk worden gekookt. De temperatuur in de pan kan tot hoger dan 100 graden Celsius oplopen. Hierdoor worden gerechten in minder tijd gegaard, vergeleken met een normale bereiding. Door de snelle bereiding blijven meer vitaminen behouden en verbruik je minder energie.

De snelkookpan wordt voor het koken gevuld met een dun laagje water. Op de bodem wordt een onderzetsel geplaatst met daarop één of meer houders waarin je aardappelen, groenten en/of vlees kunt doen. De pan wordt tijdens het gebruik afgesloten en verwarmd. Vroeger moest je goed uitkijken voor de ontsnappende stoom. Je kon je er lelijk aan verbranden. De tegenwoordige snelkookpannen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen en zijn wel veilig te gebruiken, mits je de gebruiksaanwijzing goed navolgt.

Lees ook

  • Espuma
    Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luch
  • Ciseleren
    Ciseleren is een techniek waarmee een specifieke manier wordt bedoeld voor het fijn snijden van verse kruiden, bladgroenten en zachte groentesoorten (zoals komkommer, aug
  • Canneleren
    Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m