Stomen
Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. Het is een voorzichtige kooktechniek en daarom geschikt voor kwetsbare producten zoals fruit, groente, vis en kwetsbaar vlees zoals kalfsvlees of kip. Voedingsmiddelen houden bij deze kooktechniek veel van hun kleur, smaak en voedingswaarde. Stomen kan buiten de kwetsbare producten eigenlijk met zoveel meer producten, van eieren tot rijst. Groenten behouden hun natuurlijke zoutgehalte, waardoor er geen extra zout voor de smaak hoeft worden toegevoegd.
Stomen kan op verschillende manieren, in een normale kookpan met zeef of vergiet, in een speciale stoompan of in de stoomoven, in de snelkookpan of in een speciale wok met daarin een rek waarop speciale bamboe stoommandjes gestapeld worden. Voor de bereiding in een normale kookpan, heb je een vergiet of zeef nodig van roestvrij staal. Hang deze in de pan, net boven een laagje water of bouillon. De onderzijde van het vergiet mag het vocht niet raken. Leg de te stomen producten in het vergiet en breng het water of de bouillon aan de kook. Sluit de pan tijdens het stomen met een deksel.
Stomen kan op verschillende manieren, in een normale kookpan met zeef of vergiet, in een speciale stoompan of in de stoomoven, in de snelkookpan of in een speciale wok met daarin een rek waarop speciale bamboe stoommandjes gestapeld worden. Voor de bereiding in een normale kookpan, heb je een vergiet of zeef nodig van roestvrij staal. Hang deze in de pan, net boven een laagje water of bouillon. De onderzijde van het vergiet mag het vocht niet raken. Leg de te stomen producten in het vergiet en breng het water of de bouillon aan de kook. Sluit de pan tijdens het stomen met een deksel.
Lees ook
- Trekken
Trekken is een kookterm waarmee men bedoelt het in de vloeistof over laten gaan van geur- en smaakstoffen van producten als vlees, bis, wild, gevogelte of groenten. Het w - Braiseren
Braiseren wordt ook wel smoren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de - Larderen
Larderen is een kooktechniek waarbij voornamelijk vlees en wild worden doorregen met repen vers vet spek. Het heeft tot doel het uitdrogen van deze voedingsmiddelen te vo