Stomen

Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. Het is een voorzichtige kooktechniek en daarom geschikt voor kwetsbare producten zoals fruit, groente, vis en kwetsbaar vlees zoals kalfsvlees of kip. Voedingsmiddelen houden bij deze kooktechniek veel van hun kleur, smaak en voedingswaarde. Stomen kan buiten de kwetsbare producten eigenlijk met zoveel meer producten, van eieren tot rijst. Groenten behouden hun natuurlijke zoutgehalte, waardoor er geen extra zout voor de smaak hoeft worden toegevoegd.

Stomen kan op verschillende manieren, in een normale kookpan met zeef of vergiet, in een speciale stoompan of in de stoomoven, in de snelkookpan of in een speciale wok met daarin een rek waarop speciale bamboe stoommandjes gestapeld worden. Voor de bereiding in een normale kookpan, heb je een vergiet of zeef nodig van roestvrij staal. Hang deze in de pan, net boven een laagje water of bouillon. De onderzijde van het vergiet mag het vocht niet raken. Leg de te stomen producten in het vergiet en breng het water of de bouillon aan de kook. Sluit de pan tijdens het stomen met een deksel.

Lees ook

  • Fonduen
    Fonduen is het dompelen van kleine stukjes voedingsmiddelen in een warme of hete vloeistof. Het woord fondue komt uit het Frans en betekent vertaald: gesmolten. Er zijn v
  • Frituren
    Frituren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen binnen enkele minuten in zeer hete olie of vet (160 tot 200 graden Celsius) worden gebakken. Het voedsel wordt hier
  • Koken
    Koken is het gaar maken van voedingsmiddelen in een kokende vloeistof (tussen de 95 en 100 graden Celsius). Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat ingrediƫnten zachter en