Fileren

Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet de vis ontschubt worden. Dat vergemakkelijkt het fileren en het fileermes wordt minder snel bot. Hoe het fileren te werk gaat en welk fileermes het meest geschikt is, hangt geheel af van de vissoort. Gebruik voor het fileren altijd een vlijmscherp mes.

Neem een snijplank die groot genoeg is voor de vis. Snijd de kop er af, net achter de eerste vin na de kieuwen. Dan snijd je de vis in de onderkant. De punt van het mes gaat ongeveer een centimeter naar binnen waar het zachte gedeelte (buikholte) overgaat in het hardere gedeelte, de staart. Snij de vis helemaal open zodat je de ingewanden kunt zien en deze met het mes er uit kunt halen. Snijd met de graat mee het visvlees er af. Snijd het filet er af tot aan de staart, precies langs de graat. Draai de vis om en herhaal alles. Snijd de vinnen er af en haal de overgebleven graten er nog uit.

Lees ook

  • Raspen
    Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen va
  • Bakken
    Bakken is een vrij algemene term. Het heeft meerdere betekenissen met een gemeenschappelijk doel, namelijk het garen van een product en het te voorzien van een smakelijke
  • Canneleren
    Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m