Raclette

Raclette is een van de nationale gerechten van Zwitserland. Raclette is afgeleid van het Franse woord râcler, wat schaven of schrapen betekent. Daarnaast is raclette ook de naam van de kaas die ervoor gebruikt wordt. De kaas wordt voor een vierde deel of door de helft aan een stuk verwarmd aan een kant in een raclette apparaat of oven. Als de kaas gesmolten is kan er van geschraapt worden. Raclette wordt op deze manier gegeten met stokbrood, aardappelen en groenten. Raclette is ook de benaming voor het bereiden van vlees, vis en groente in pannetjes in een soort gourmetstel, waarna je vervolgens onder het gourmetstel je pannetje aan de bovenkant kunt grillen. Door de extra grill functie heet het dan een raclettetoestel in plaats van een gourmetstel.

Raclette is aan een stuk verkrijgbaar, maar ook in kant en klare plakjes. Het is een kaas die snel smelt en daarom ook erg populair is bij de gourmet. Het raclettetoestel kun je gebruiken zoals een gourmetstel. De kaas kun je in het pannetje op de onderste plaat aan de bovenkant laten smelten.

Lees ook

  • Warm houden
    In de keuken is het warm houden van producten een regelmatig voorkomend iets, meestal omdat niet alle voedsel gelijk klaar is. Soms is het nodig omdat een gerecht (vlees)
  • Espuma
    Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luch
  • Emulgeren
    Emulgeren is een kooktechniek waarbij met behulp van een emulgator twee stoffen gemengd kunnen worden, die normaliter niet met elkaar zouden mengen. Meestal gaat het om e