Marineren

Marineren is een kooktechniek waarbij je voedingsmiddelen in een mengsel van (zure) vloeistoffen en kruiden legt om er een extra smaak aan te geven en het product malser te maken. Er zijn talloze recepten voor marinade en de marinade maakt meestal ook deel uit van een recept. Een marinade bestaat in ieder geval uit een zure vloeistof, zoals wijn of citroensap, olie en smaakmakers.

Per kilo vlees is ongeveer 300 milliliter marinade nodig. Gebruik voor het marineren een aardewerken, glazen of plastic, diepe schaal dat net iets hoger is dan het product. Gebruik bij voorkeur geen metalen schaal. Het metaal zou de smaak kunnen bederven. De smaken in de marinade hebben tijd nodig om in het product te trekken. Houd voor rundvlees, lamsvlees en varkensvlees een minimale inwerktijd van 4 tot 24 uur aan, voor wild 1 tot 3 dagen, voor kip- en kalkoenproducten 2 tot 6 uur, voor vis 1 tot 2 uur, voor zeevruchten 15 minuten tot 1 uur en voor groente, kaas en tofu een inwerktijd van 30 minuten. Vlees en vis kunnen ook droog gemarineerd worden. Wrijf het vlees in met een mengsel van kruiden, specerijen, knoflook en mosterd en laat deze smaken 24 uur afgedekt in de koelkast intrekken. Je kunt het vlees direct in de marinade bakken of grillen.

Lees ook

  • Fonduen
    Fonduen is het dompelen van kleine stukjes voedingsmiddelen in een warme of hete vloeistof. Het woord fondue komt uit het Frans en betekent vertaald: gesmolten. Er zijn v
  • Wassen
    Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Gr
  • Fileren
    Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet