Marineren

Marineren is een kooktechniek waarbij je voedingsmiddelen in een mengsel van (zure) vloeistoffen en kruiden legt om er een extra smaak aan te geven en het product malser te maken. Er zijn talloze recepten voor marinade en de marinade maakt meestal ook deel uit van een recept. Een marinade bestaat in ieder geval uit een zure vloeistof, zoals wijn of citroensap, olie en smaakmakers.

Per kilo vlees is ongeveer 300 milliliter marinade nodig. Gebruik voor het marineren een aardewerken, glazen of plastic, diepe schaal dat net iets hoger is dan het product. Gebruik bij voorkeur geen metalen schaal. Het metaal zou de smaak kunnen bederven. De smaken in de marinade hebben tijd nodig om in het product te trekken. Houd voor rundvlees, lamsvlees en varkensvlees een minimale inwerktijd van 4 tot 24 uur aan, voor wild 1 tot 3 dagen, voor kip- en kalkoenproducten 2 tot 6 uur, voor vis 1 tot 2 uur, voor zeevruchten 15 minuten tot 1 uur en voor groente, kaas en tofu een inwerktijd van 30 minuten. Vlees en vis kunnen ook droog gemarineerd worden. Wrijf het vlees in met een mengsel van kruiden, specerijen, knoflook en mosterd en laat deze smaken 24 uur afgedekt in de koelkast intrekken. Je kunt het vlees direct in de marinade bakken of grillen.

Lees ook

  • Kloppen
    Kloppen of opkloppen kun je op twee verschillende manieren. Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht
  • Schwenkbraten
    Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettinge
  • Barderen
    Barderen is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen worden omwikkeld met spek om uitdroging tijdens het bereiden te voorkomen.