Marineren

Marineren is een kooktechniek waarbij je voedingsmiddelen in een mengsel van (zure) vloeistoffen en kruiden legt om er een extra smaak aan te geven en het product malser te maken. Er zijn talloze recepten voor marinade en de marinade maakt meestal ook deel uit van een recept. Een marinade bestaat in ieder geval uit een zure vloeistof, zoals wijn of citroensap, olie en smaakmakers.

Per kilo vlees is ongeveer 300 milliliter marinade nodig. Gebruik voor het marineren een aardewerken, glazen of plastic, diepe schaal dat net iets hoger is dan het product. Gebruik bij voorkeur geen metalen schaal. Het metaal zou de smaak kunnen bederven. De smaken in de marinade hebben tijd nodig om in het product te trekken. Houd voor rundvlees, lamsvlees en varkensvlees een minimale inwerktijd van 4 tot 24 uur aan, voor wild 1 tot 3 dagen, voor kip- en kalkoenproducten 2 tot 6 uur, voor vis 1 tot 2 uur, voor zeevruchten 15 minuten tot 1 uur en voor groente, kaas en tofu een inwerktijd van 30 minuten. Vlees en vis kunnen ook droog gemarineerd worden. Wrijf het vlees in met een mengsel van kruiden, specerijen, knoflook en mosterd en laat deze smaken 24 uur afgedekt in de koelkast intrekken. Je kunt het vlees direct in de marinade bakken of grillen.

Lees ook

  • smoren
    Smoren wordt ook wel braiseren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de
  • Wokken
    Wokken is hetzelfde als roerbakken. Het is een kooktechniek waarbij voedsel in een wok in sterk verhitte olie op hoog vuur, omscheppend, wordt gebakken. Oorspronkelijk
  • Braiseren
    Braiseren wordt ook wel smoren genoemd. Het is een kooktechniek waarbij je vet of vocht gebruikt om een voedingsmiddel gaar te maken. Dit is ook het geval met stoven (de