Roken

Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze manier vooral bereid vanwege de smaak en de magere bereiding. Het voedsel kan namelijk zonder vet of olie bereid worden in een rookoven. Voedingsmiddelen als vlees, vis, schaaldieren en kazen zijn geschikt om te roken. Je kunt voedsel warm en koud roken. Koud roken duurt langer en het voedsel blijft rauw. Bij warm roken wordt het voedsel ook gegaard en de bereiding is een stuk korter.

Roken kun je doen met behulp van een rookoven. Een rookoven geeft door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het voedingsmiddel. Een moderne rookoven heeft een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verband worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vuur, maar geven ze rook af. In een rookoven kun je zowel warm als koud roken.

Lees ook

  • Römertopf
    De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Rome
  • Afblussen
    Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee
  • Karamelliseren
    Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr