Roken

Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze manier vooral bereid vanwege de smaak en de magere bereiding. Het voedsel kan namelijk zonder vet of olie bereid worden in een rookoven. Voedingsmiddelen als vlees, vis, schaaldieren en kazen zijn geschikt om te roken. Je kunt voedsel warm en koud roken. Koud roken duurt langer en het voedsel blijft rauw. Bij warm roken wordt het voedsel ook gegaard en de bereiding is een stuk korter.

Roken kun je doen met behulp van een rookoven. Een rookoven geeft door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het voedingsmiddel. Een moderne rookoven heeft een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verband worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vuur, maar geven ze rook af. In een rookoven kun je zowel warm als koud roken.

Lees ook

  • Sauteren
    Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, gepro
  • Aanbraden
    Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert
  • Blancheren
    Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.