Roken
Voedsel roken is een kooktechniek die onze voorouders al deden. Vroeger werd dit vooral gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt voedsel op deze manier vooral bereid vanwege de smaak en de magere bereiding. Het voedsel kan namelijk zonder vet of olie bereid worden in een rookoven. Voedingsmiddelen als vlees, vis, schaaldieren en kazen zijn geschikt om te roken. Je kunt voedsel warm en koud roken. Koud roken duurt langer en het voedsel blijft rauw. Bij warm roken wordt het voedsel ook gegaard en de bereiding is een stuk korter.
Roken kun je doen met behulp van een rookoven. Een rookoven geeft door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het voedingsmiddel. Een moderne rookoven heeft een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verband worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vuur, maar geven ze rook af. In een rookoven kun je zowel warm als koud roken.
Roken kun je doen met behulp van een rookoven. Een rookoven geeft door verbranding van houtsnippers een rooksmaak aan het voedingsmiddel. Een moderne rookoven heeft een ruimte waar onder een lage temperatuur houtsnippers verband worden. Door het gebrek aan zuurstof in een rookoven vatten de houtsnippers geen vuur, maar geven ze rook af. In een rookoven kun je zowel warm als koud roken.
Lees ook
- Fonduen
Fonduen is het dompelen van kleine stukjes voedingsmiddelen in een warme of hete vloeistof. Het woord fondue komt uit het Frans en betekent vertaald: gesmolten. Er zijn v - Klaren (bouillon)
Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w - Blancheren
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken.