Ciseleren

Ciseleren is een techniek waarmee een specifieke manier wordt bedoeld voor het fijn snijden van verse kruiden, bladgroenten en zachte groentesoorten (zoals komkommer, augurk, champignons en dergelijke). Het is een techniek waarbij met hoge snelheid een product wordt gehakt. Daarbij komt bij het snijden het mes helemaal los van de snijplank. Je hebt er vaardigheid bij nodig en het gaat niet zonder vlijmscherp mes.

Ciseleren is geen eenvoudig manier om groente en kruiden te hakken, je zult flink moeten oefenen om vaardigheid te krijgen. Leg eerst de benodigde materialen en ingrediƫnten klaar voor gebruik. In dit voorbeeld gebruiken we een komkommer. Snijd de komkommer in de lengte door de helft en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Leg de komkommer met de platte kant op een snijplank en plaats het mes los op de komkommer. Begin aan de onderkant van de komkommer. Beweeg het mes snel op en neer. Het mes moet van de plank af komen. Beweeg het mes langs de vingerkootjes van de niet snijdende hand. De begeleidende hand bepaalt de dikte van de plakjes.

Lees ook

  • Afblussen
    Afblussen is de term voor het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Hieraan wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los. Hiermee
  • Poffen
    Poffen is een manier van bereiden van producten, waarbij je ze door de warmte laat poffen. Je legt ze in hete as of in de oven om te garen. Aardappelen en kastanjes zijn
  • Fileren
    Fileren is een kooktechniek bij de bereiding van vis. Fileren betekent het in stukken snijden van de vis en het daarbij volledig ontdoen van graten. Voor het fileren moet